1 Schil de aardappelen, snij ze in grote stukken en breng ze aan de kook in koud lichtgezouten water.
2 Smelt een klont boter in een braadpan. Kruid de koteletten intussen met peper van de molen en wat zout.
3 Leg de koteletten in de sissende boter. Zet het vuur niet te hoog, zodat het vlees rustig kan kleuren. Draai het vlees na een paar minuten even om.
4 Pel de uien en snij ze in fijne halve ringen.
5 Haal de gekleurde koteletten uit de pan. Let op, binnenin is het vlees nog niet gaar.
6 Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in kwarten of helften. Voeg eventueel een beetje extra boter toe.
7 Pel de look en plet de teen tot pulp. Voeg de lookpulp bij de paddenstoelen, roer en doe er een paar minuten later ook de fijne halve uiringen bij.
8 Schud de pan af en toe even op terwijl de champignons en de uien rustig bakken.
9 Spoel wat (jonge) tijm.1
0 Hak de blaadjes van de tijm fijn en roer het kruid doorheen de paddenstoelen met ui. Voeg ook wat laurierblad toe.1
1 Schenk een scheut cognac in de pan en flambeer de saus. Let op: Doe dit niet onder de dampkap. Kijk uit voor risico’s op brand.1
2 Blus de pan met een scheut witte wijn.1
3 Laat de saus een paar minuten doorkoken en schenk er vervolgens de room bij.1
4 Proef en voeg naar smaak wat peper van de molen en zout toe.1
5 Leg de koteletten opnieuw in de pan. Dompel ze onder in de saus.1
6 Laat de saus een beetje inkoken terwijl het vlees gaart. Lepel de saus regelmatig over de koteletten en draai ze om na ongeveer 5 minuten. Nog zo’n 5 tot 6 minuten later is het vlees gaar. (Controleer het resultaat. De gaartijd is afhankelijk van de dikte van de koteletten.)1
7 Snij tussendoor wat peterselie fijn en voeg de snippers toe aan de saus.1
8 Serveer elke kotelet met ui-en champignonsaus met gekookte aardappelen en een toefje tuinkers.
varkenskotelet met ui- en champignonsaus is een recept van Solo Open Kitchen