1 Rundergehakt (ongeveer 500g.). Dit komt niet zo precies. De meeste winkels hebben wel een ponds verpakking rundergehakt liggen. Mager rundergehakt is natuurlijk ook prima.
2 2 eetlepels Ketjap Manis
3 Ietsje uitschieten mag ook hoor !
4 1 eetlepelsgrove mosterd
5 Dit mag best een flinke grote lepel zijn
6 ½ eetlepel zout
7 Niet te veel, altijd voorzichtig met het zout. Er kan wel wat bij , maar niet eraf.
8 1 eetlepel mosterd
9 Dit is dus de gewone Franse mosterd1
0 1 theelepel cayennepeper1
1 En ook hier mag je flink uitschieten, lekker pittig hé1
2 2 eieren1
3 Groot of kleine eieren, maakt niet uit1
4 100 gram paneermeel1
5 Goed opletten hoeveel het is want als je het nog een keer maakt meet je het op het gevoel af. Ook goed.1
6 1 pot vleesfond1
7 Heel belangrijk want hier krijg je toch een lekker jus van. Een pot is ongeveer 380 ml.1
8 25 gram boter1
9 En een klein beetje boter om in te bakken en voor wat extra smaak in de fond2
0 Oké, en nu aan het werk. Met je handen dus eerst even goed wassen. Doe alles behalve de fond en de boter door elkaar en kneden maar. Net zo lang het gehakt mengsel kneden tot alles goed door elkaar is gemengd.Als alles goed door elkaar is draai je de gehaktballen. Je kunt hier vijf grote gehaktballen uit draaien of 10 wat kleinere. Gewoon doen wat je lekker vindt. Hou je van grote gehaktballen dan maak je grote gehaktballen. Aan het gehaktballen draaien dus. Als je daarmee klaar bent kun je twee dingen doen. Of je gaat gewoon verder of je laat ze minimaal half uur in de koelkast "rusten ". Ze blijven dan beter in vorm in de pan. Krijg je een wat chiquere gehaktbal. Ook lekker.De beste gehaktbal ooit nog even bakkenBoter in de ban, olijfolie mag ook, maar is toch net iets minder lekker. Vervolgens rondom aanbakken. Dat betekent dus dat je er bij moet blijven staan en de gehaktbal moet laten rondgaan in die pan totdat alle kanten lekker bruin zijn. Nu kun je twee dingen doen. Meteen de fond erbij gieten of eerst even het bakvet eruit scheppen. Daardoor wordt de smaak wel ietsjes minder, maar het is veel gezonder. Giet vervolgens de fond erbij en laat alles een halfuurtje in de pan lekker sudderen. Als je niet al te grote gehaktballen hebt kan het wel sneller maar een beetje sudderen kan voor de smaak nooit kwaad. Wel de deksel schuin op de pan zetten dan kook de fond iets in.
Een lekkere en sappige gehaktbal is een recept van Solo Open Kitchen