1 De mayonaise. Snijd de tomaten in grove stukken en mix met een staafmixer. Zeef het tomatensap en meng dit met de tomatenpuree. Pluk de basilicumblaadjes en snijd ze grof. Roer het ei los met de tomatenpuree en mix er geleidelijk de olijfolie door tot een luchtige mayonaise, voeg op het einde de basilicumblaadjes toe en mix kort mee. Kruid met peper en zout.
2 Snijd de venkelknollen in schijven van 1,5 cm dik.
3 Snijd de asperges bij om het houterige uiteinde te verwijderen.
4 Pel de uien en snijd ze in dikke ringen van een halve cm.
5 Verwijder de stelen van de shiitakes.
6 Bestrijk de groenten lichtjes met wat olijfolie en grill ze op een voorverwarmde barbecue of in een grillpan.
7 Kruid de makreel aan de binnenkant met peper en zout.
8 Grill de makreel aan beide zijden, ongeveer 3 à 4 minuten per zijde. Je hoeft de makreel niet in te strijken met olie vermits deze vet genoeg is.
9 Schik de groenten op een schaal, kruid ze met peper van de molen en zeezout, schik er de gegrilde makreel bij en dien op met de tomaat- basilicummayonaise. Serveer er apart ook enkele partjes citroen bij.
Makreel op de barbecue met waaier van gegrilde is een recept van Solo Open Kitchen