1 Spoel de mosselen onder koud water. Mosselen met een kapotte schelp kan je best weggooien.
2 Snij de uien in halve ringen en de selder in grove stukken. Versnipper de look.
3 Verwarm een grote kookpot en stoof de groenten kort aan in een klontje boter.
4 Giet de gespoelde mosselen in de pot, voeg de laurier en de takjes tijm toe toe en kruid met voldoende peper van de molen. Extra water of zout is overbodig.
5 Kook de mosselen op een hoog vuur. Schud de mosselen regelmatig even op. Voeg na enkele minuten de witte wijn toe en laat de mosselen kort verder garen, terwijl de alcohol kan verdampen.
6 Zodra de schelpen open gaan zijn ze bijna gaar. (Mosselen hebben een korte gaartijd, weliswaar afhankelijk van de hoeveelheid in de pot. Vermijd dat ze veranderen in smakeloze stukjes rubber. De perfect gekookte mossel moet ‘smelten’ in de mond.)
7 Een portie mosselen kan je al op tafel zetten vanaf €7 per persoon.
Jeroen Meus - Mosselen met witte wijn op is een recept van Solo Open Kitchen