1 Begin eerst met de reductie van rode wijn. Voeg de rode wijn, balsamico-azijn, suiker en portwijn samen in een pannetje en laat dit zachtjes inkoken tot er een licht vloeibare siroop ontstaat.
2 Maak de sint-jakobsvruchten schoon en dep ze droog met keukenpapier. Houd ze in de koeling.
3 Snijd het donkergroene gedeelte van de prei en snijd de prei vervolgens overlangs door. Spoel de prei grondig onder koud, stromend water en versnijd de prei in stukjes van 0,5 cm. Was de prei nogmaals en laat goed uitlekken.
4 Leg de artisjokken op de rand van het werkblad waarbij de steel naar buiten wijst. Houd de artisjok stevig vast en breek de steel af. Verwijder met een scherp of gekarteld mes de donkergroen gekleurde delen van de artisjok. Doe dit gecontroleerd zodat je niet te veel afsnijd. Als laatste stap ‘lepel’ je het ‘hooi’ uit de artisjok, zorg ervoor dat er geen hooi meer achterblijft. Snijd de artisjokbodems vervolgens in fijne plakjes.
5 Breng de benodigde hoeveelheid water aan de kook die aangegeven staat op de verpakking van de bulgur. Voeg een snuifje zout en de rozemarijntak toe aan het kookwater. Gaar de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakki
6 Verhit de Solo Vloeibaar in een pan met antiaanbaklaag en bak de artisjokplakjes aan, voeg de gerookte spekblokjes toe en vervolgens de preisnippers. Bak alles op een middelhoog vuur tot wanneer alles gaar en licht gekleurd is.
7 Voeg de helft van de groenten met het spek toe aan de bulgur, meng en breng op smaak met peper en zout, druk de bulgur in 4 vormpjes.
8 Verhit een weinig Solo Vloeibaar in een vrij grote pan en bak hierin de sint-jakobsvruchten goudbruin op een hevig vuur, maximum 1 minuut aan elke zijde en kruid ze met peper en zeezout.
9 Stort de bulgur uit op de borden, schik er de sint-jakobsvruchten bij en de rest van de (warme) groenten. Druppel de rodewijnreductie rondom.
Sint-jakobsvruchten met bulgur, artisjok, prei is een recept van Solo Open Kitchen