1 Meng de gembersiroop en de sojasaus tot een dipsausje.
2 Kook de basmatirijst volgens de aanwijzing op de verpakking en hou apart.
3 Schil de gember. Pers de halve limoen. Verwijder de zaadlijsten van het
4 chilipepertje en snij het grof. Pel de sjalot en snij hem in ringen. Snipper het citroengras fijn. Pluk de koriander. Doe alles in een blender en mix tot een kruidenpasta. Heb je geen blender in huis? Snijd dan alle ingrediënten zo fijn mogelijk op een snijplank een vlijmscherp mes, tot je een kruidenpasta krijgt.
5 Verwijder indien nodig het darmkanaal van de scampi’s (het zwarte ‘draadje’ dat aan de rugzijde zit). Voeg ze toe aan de kruidenpasta in de blender en mix alles tot een homogeen geheel. Als je geen blender hebt, kan je de scampi’s ook met een vlijmscherp mes heel fijn snijden. Roer dan de kruidenpasta achteraf door het scampivlees tot je een mooie homogene massa krijgt.
6 Breng 2 liter gezouten water aan de kook in een kookpot. Verwarm de Solo frituurolie tot 180° in de friteuse.
7 Rol de scampiballetjes. Maak je handen vochtig en rol langwerpige balletjes van een drietal centimeter lang. Pocheer ze 2 minuten in het kokende water. Haal de balletjes met een schuimspaan uit het water en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
8 Verhit de Solo vloeibaar in een wokpan en roerbak er de wokgroentjes beetgaar in. Voeg de basmatirijst toe en laat kort meebakken. Houd warm.
9 Doe 2 eetlepels maïszetmeel in een kom. Wentel hier de scampiballetjes door en bak ze in ongeveer 2 minuten goudbruin in de friteuse. Serveer de gefrituurde scampiballetjes met een royale portie wokgroenten en geef er de zoete dipsaus in een apart schaaltje bij.
Gefrituurde scampiballetjes met zoete sojadip is een recept van Solo Open Kitchen