1 Verhit 2 el solo in een braadpan en kleur er de struisvogelsteaks in aan, 2 min aan elke kant. Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat +/-8 min verder bakken/garen, kruid met pezo. Let op dat de steaks niet te gaar worden, ze mogen/moeten licht rood (rosé) zijn. Borstel de champignons schoon en snijd in schijfjes. Verhit 1 el solo in een andere pan en bak de schijfjes champignons, besprenkel met een weinig citroensap, voeg er ook de uitjes en de augurkjes aan toe. Laat afgedekt gedurende 5 min zachtjes stoven, kruid met pezo. Haal het vlees uit de pan als het gaar is en hou het warm onder aluminiumfolie. Verwijder overtollig vet en flambeer met de cognac (oppassen, niet onder de dampkap) schraap de braadresten los. Voeg de de mosterd en de room toe. Voeg nu de champignonmengeling toe, laat de saus inkoken tot de gewenste dikte, kruid eventueel bij met pezo. Snij de struisvogelsteaks in dikke schuine sneetjes leg deze op zeer warme borden, napeer het vlees met een weinig saus. Doe de resterende saus in een sauskom. Dien op met zelfgemaakte frietjes of gebakken aardappeltjes en gemengde sla met tomaat.
2 PS:
3 U kunt de champignonmengeling vervangen door groene peperbolletjes, dan heeft u een heerlijke pepersaus.
4 Laat een struisvogelsteak mooi rose bakken (saignant) dan komt de kwaliteit van het vlees het best tot zijn recht.