1 Schil de zoete aardappelen en snijd ze in plakjes. Warm ze op in de room met een weinig peper en zout. Schik de aardappelschijfjes in vuurvaste schaaltjes of 1 grote ovenschaal en overgiet ze met de room.
2 Verdeel de kazen over de zoete aardappelschijfjes en zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 160°C gedurende 35 tot 40 minuten of tot wanneer ze gaar zijn. Laat ze afkoelen.
3 Laat de balsamico en de suiker inkoken tot een siroop.
4 Snijd het overtollige vet van de eendenborsten en braad ze zonder extra vetstof aan op de velkant. Draai ze om en braad ook de vleeskant aan. Gaar ze nog een achttal minuten verder in een oven van 180°C. Laat ze rusten onder aluminiumfolie.
5 Snijd het witloof in fijne reepjes en hak de noten grof. Snijd de peren in plakjes.
6 Meng het witloof, de gehakte noten en de peren met de notenolie en xeresazijn. Breng op smaak met peper en zout.
7 Ontvorm de gratins (je kan ze ook in de schaaltjes apart serveren) en warm ze weer op in de oven samen met de eendenborsten.
8 Schik de witloofsalade op de borden, snijd de eendenborsten in 3 tot 4 mooie stukken en plaats ze bij de gratins op het bord. Druppel de balsamicoreductie errond en dien op.
Gebakken eend met gegratineerde zoete aardappel is een recept van Solo Open Kitchen
Dit vind je misschien ook lekker
Kabeljauw met Provençaalse groenten en aardappel-knoflookpuree