2 Snijd het vel van de eendenborst tot bijna op het vlees kruislings in
3 Bestrooi de eend met zout en peper
4 Verhit de olie in een koekenpan en bak de eendenborstfilet op een matig vuur 6-8 minuten
5 Keer het vlees en bak de andere kant in 2-3 minuten mooi bruin
6 Neem het vlees uit de pan, wikkel het in aluminiumfolie en laat het even rusten
7 Schep intussen het bakvet op 2 eetlepels na uit de pan
8 Fruit het sjalotje en de gember ca. 2 minuten in het bakvet
9 Voeg de wijn en vijgen toe en warm het geheel 2-3 minuten op een matig vuur door, tot de jus iets dikker is1
0 Breng op smaak met honing, zout en peper1
1 Snijd de eendenborstfilet in plakjes en verdeel ze over borden1
2 Schep er de vijgenjus bij.1
3 TIP: Lekker met gekookte gemengde boontjes en knolselderijpuree .1
4 Kook voor knolselderijpuree 150 g in blokjes gesneden kruimige aardappels en 150 g in blokjes gesneden knolselderij samen in één pan in ca. 15 minuten gaar. Giet ze af en pureer ze met 15 g boter. Voeg een mespunt gemalen kaneel en zout en peper naar smaak toe.1
5 Chic op zaterdag: de pittige jus met zoete gedroogde vijgen past heel goed bij de eend.