1 1 Plakje rauwe ham (b.v. Ardenner ham) met filet Americain. Dat oprollen of tot een klein pakketje vouwen.
2 2 Fruitspiesjes. Stukjes banaan, appel, kiwi, ananas en mandarijn aan een stokje.
3 Met een kaasschaaf een komkommer schaven op de lengte. Plakje rauwe ham erop en dan leuk oprollen.
4 3 Een blokje magere kaas aan een prikker met een stukje ananas, uitje, augurk of partje mandarijn.
5 4 Asperges in een plakje achterham.
6 5 Een slanke versie van creme fraïche; doe wat Huttenkäse in een schaal met 1 of 2 el. water, zout en peper en roer dit tot een stevig geheel. Wat lente-uitjes er doorheen en een klein gesnipperde paprika (verschillende kleuren) en serveer dit op een volkoren toastje of doe dit als vulling in kerstomaatjes.
7 6 Prikkertje met bolletje mozerella, tomaatje en een blaadje basilicum.
8 7 Stukje meloen met rauwe ham.
9 8 Blauwe kaasdip; Prak een puntje Danablu fijn met een vork en vermeng met een 1/2 bakje magere kwark (de biogarde van A.H. bevalt me goed, mager en toch romig), schepje mosterd en mierikswortel (potje) erbij. Allerlei groene kruiden kunnen erin: bosui, bieslook en peterselie. Op smaak afmaken met wat limoensap, zout en peper. Deze dip kun je prakken met een vork, zodat het niet al te fijn wordt. Wanneer je het in een keukenmachine maakt krijg je een egale grijze(!) massa die er niet zo smakelijk uitziet.1
0 9 Een eitje in vieren omwikkeld met rookvlees. 1
1 10 Komkommerplakjes met selderijsalade erop.11 Om en om roggebrood besmeren met 20+ smeerkaas, bieslook ertussen en in 8 vierkantjes snijden.1
2 12 Cherrytomaatjes uithollen en vullen met tonijn fijngemaakt, met slankmayonaise gemengd.1
3 13 Pittige kip; besmeer gekookte of gegrilde kipfilet (vleeswaar) met een beetje mangochutney.1
4 14 Een dadel gevuld met een beetje Philadelphia light. 1
5 15 Gekookt eitje gevuld met rookvleesmousse; Eitje koken, pellen en halveren, dooier eruit wippen (de helft van de dooiers gebruiken). Per 10 halve eitjes 1 onsje rookvlees in de keukenmachine, 2 el. frites-lijn erbij met een beetje peper en vullen maar.1
6 16 Toostjes of stokbrood met: 1
7 17 plakje tomaat,gesnipperde ui en augurk. 1
8 18 plakje ei en een toefje tomatenketchup 1
9 19 plakje tomaat en ei 2
0 20 magere smeerkaas eventueel met plakje komkommer of paprika. 21 Ook toastjes met gerookte zalm en/of andere vissoorten is ook gezond en mager.22 Tot slot zijn er ook magere zoutjes: Japanse mix, pepsels en rijstzoutjes. 23 Haringsalade met kwark. 1/2 ui, 75 gr. gare bietjes, 1/2 appel, 2 haringen, 50 gr. wortelen, 200 gr. magere kwark, 1 el. koffiemelk, zout, peper, citroensap, 1 el. suiker. Kook de worteltjes gaar met zout en suiker. Laat afkoelen en snij in blokjes. Snij ui en bietjes klein, rasp de appel grof (besprenkel met citroensap), snij de haring in kleine blokjes. Roer de kwark glad met de koffiemelk. Schep alles hier doorheen en maak op smaak met zout en peper..Magere hapjes voor tussendoor of voor bij de televisie. Ze zijn er in allerlei variaties. Hieronder treft u een selectie aan van diverse heerlijke hapjes die vrij eenvoudig zijn te bereiden en echt niet onderdoen voor de bitterballen, vette stukjes worst en andere lekkere (maar vaak vette) snacks. Verras uw gasten en beleef veel plezier met het bereiden en eten van de hapjes!.