1 We beginnen met de huisgemaakte zoetzure saus. In een kookpot voeg je het ananassap, de ketchup, de tomatenpuree, wat azijn en de suiker samen. Voor extra smaak voeg je ook een flinke scheut groentensap toe (bv. V8). Meng alles met een garde, zet het pannetje op een matig vuur en laat de saus zachtjes inkoken. Laat de saus achteraf wat afkoelen.
2 Voor de vulling van de loempia’s snij je de groenten in julienne (hele fijne reepjes). Jeroen koos voor prei, lente-ui, wortel, courgette en oesterzwammen.
3 Verhit een (wok)pan met wat olijfolie, en stoof daarin de fijne groenten kort aan.
4 Voeg een scheutje sojasaus en enkele druppels sesamolie toe.
5 Het is tijd om de loempia’s te maken. Leg een groot loempiavel in ruitvorm op je werkblad. Precies in het midden leg je er nog een klein loempiavel bovenop.
6 Klop een ei los met een klein beetje water. Dit moet dienen als lijm om de loempia’s dicht te kleven.
7 Leg een portie groenten in het midden van het (kleine) loempiavel. Strijk een likje eiermengsel over het bovenste en het onderste tipje van het kleine loempiavel en rol het kleine loempiavel dicht.
8 Smeer vervolgens de randen van het grote (onderliggende) loempiavel in met het eiermengsel. Vouw dit grote loempiavel rond het groentenpakketje, in de vorm van een enveloppe.
9 Verwarm de friteuse op 180°C. Bak de loempia’s tot ze goudbruin en knapperig zijn. 1
0 Serveer de loempia’s met de ingedikte lauwwarme zoetzure saus. 1
1 Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €2,50 per persoon.1
2 weetjes1
3 Voorverpakte vellen loempiadeeg kan je in een Oosterse supermarkt kopen. Je kan voor deze loempia’s ook brickdeeg gebruiken. Dat is wel iets minder elastisch van structuur.1
4 Proef de mengeling voor zoetzure saus die je maakt nadat je hem hebt laten afkoelen. Voeg indien nodig wat extra suiker, azijn of ketchup toe. Durf al eens te goochelen naar eigen smaak. Peper en zout voeg je pas later toe.
Jeroen Meus - Groentenloempia's met zoetzure saus is een recept van Solo Open Kitchen