1 Verwijder de bittere kernen van het witloof. Spoel even af.
2 Smelt de boter in een kookpot waarin alle stronkjes naast elkaar kunnen liggen. Leg het witloof in de gesmolten boter. Zet het deksel op de pot en laat ongeveer 1 uur garen op een middelmatig vuur. Het witloof moet boterzacht zijn.
3 Verwarm de ovengrill voor.
4 Laat het witloof uitlekken en vang het vocht op in een steelpannetje. Warm het vocht opnieuw op en laat de roomkaas erin smelten. Voeg ook de room en de melk toe. Kruid goed met versgemalen peper, een snuifje cayennepeper en nootmuskaat.
5 Leg het witloof in een ovenschotel. Bedek iedere stronk witloof met 3 sneetjes bacon. Doe er de garnaaltjes over. Giet de kruidenroomsaus erover. Bestrooi met de emmentaler.
6 Zet 10 minuten onder de ovengrill tot de kaas gegratineerd is.
7 Smakelijk !
witloofgratin met bacon en pittige roomkaassaus is een recept van Solo Open Kitchen