1 Als je een moestuin hebt weet je wat de oogst van slechts éën courgette plant kan zijn. Je hele familie en buren kun je ervan voorzien. De courgette is veelzijdig, als ik denk aan soep, gevuld in de oven en versnipperd in een roerbak en de courgette pizzaatjes. Maar een paar keer in de week courgette eten vind ik wel wat veel.
2 Dus aangezien ik dol ben op zoetzure augurkjes en uitjes heb ik ze ingemaakt.
3 Heerlijk bij een pittige Oosterse maaltijd , bij de boterham of gewoon lekker ervan snoepen.
4 En het fijne van het inmaken van zoetzuur is, dat je er je eigen "toets " aan kunt geven door bijvoorbeeld teentjes knoflook, en/of een gedroogd pepertje toe te voegen.
5 Hier komt ie dan....
6 Was de courgettes , snij ze overlangs door en verwijder met een theelepeltje de zaadjes. Snij nogmaals in de lengte door(alleen bij dikke exemplaren) en snij in boogjes.
7 Schil de ui en snij in maantjes. Doe alle groenten met het zout in een kom en roer het geheel heel goed om. Dek de kom af met een bord en laat ca 2 uur trekken. Schep alles enkele malen door.
8 Spoel de groente na 2 uur af onder koud stromend water en laat uitlekken.
9 Verwarm in een pan de azijn met de suiker en de kruiden en laat dit 3 minuten koken. Voeg de groente toe en laat weer 3 minuten koken.1
0 Schep de groente in de schone potten en vul tot de rand op met het azijnmengsel. Draai de deksels erop en zet de potten omgekeerd op een schone theedoek.1
1 Bewaar de potten een week om op smaak te laten komen alvorens je gaat smullen.1
2 Tip De potten en deksels dienen gesteriliseerd te worden. Dat kun je doen door ze in een grote pan met water een paar minuutjes te laten koken met eventueel een klontje soda.( ouderwetse manier)1
3 Of zet de deksels en potten 10 minuten in een oven van 150 graden en laat ze tot gebruik in de oven staan.1
4 Eigen recept en foto
Smullen uit eigen inmaak.Deel 2 Zoetzure is een recept van Solo Open Kitchen