2 Verwijder van de prei de onderkant en de taaie groene bladeren. Snij de prei staven in 12 stukken van ca 7 cm.
3 Spoel deze stukken goed schoon onder koud stromend water.
4 Leg ze in een pan met water en iets zout en laat ze in ca 8-10 min garen. Giet ze af en laat ze in een vergiet uitlekken.
5 Verhit voor de kaassaus de boter in een pannetje en roer er de bloem door, zodat er een bal ontstaat. Klop dan beetje voor beetje de melk erdoor en voeg pas nieuwe melk toe, nadat het vorige geheel is opgenomen totdat de melk op is en er een gladde saus is ontstaan. Voeg 100 gr geraspte kaas toe en laat onder goed roeren op een laag pitje deze smelten en 1 minuut garen. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en zout.
6 Rol elk rolletje prei in een plakje gerookte achterham en leg ze naast elkaar in een beboterde ovenschotel.
7 Schenk de kaassaus over de preirolletjes.
8 Gratineer het gerecht in het midden van de oven in 20 min goudbruin.