1 Maak de soep: Schil de witte asperges. Houd de 4 kopjes voor het hapje apart (+/- 8cm) en bewaar de schillen. Snijd de asperges in stukjes. Doe de schillen (met evt extra schillen als je die hebt) in een kookpot met 2 liter water en breng ze aan de kook. Draai het vuur lager en laat 15 minuten net onder het kookpunt sudderen. Zeef de bouillon.
2 Pel de ui en snijd hem in stukken. Maak het preiwit schoon en snijd het in stukken. Laat de Solo smelten in een kookpot. Stoof er de ui, prei en aspergestukjes op een zacht vuurtje in aan. Let op: laat ze niet kleuren, zo krijg je een mooi witte soep. Voeg de bloem toe, roer goed om en laat even meestoven.
3 Voeg de tijm en laurier toe. Blus met de aspergebouillon en vul aan met de kippen-of groentenbouillon. Laat de soep een halfuurtje sudderen op een zacht vuur. Verwijder laurier en tijm en mix tot een gladde soep. Werk af met de room en breng op smaak met vers gemalen peper en zeezout. Serveer de soep warm met een plukje kervel.
4 Maak de aspergerolletjes: Verwarm de oven voor op 180°C.
5 Snijd het filodeeg in reepjes van ongeveer 8 cm en leg er telkens een stukje Ardense ham en een salieblaadje op.
6 Leg hier bovenop de aspergepunten en rol op. Strijk de rolletjes in met wat Solo vloeibaar, leg ze naast elkaar in een ovenschaal. Bak ze 15 minuten in de oven tot ze lichtbruin en mooi krokant zijn.
7 Serveer ze samen met de aspergesoep.
Aspergesoep met aspergerolletjes is een recept van Solo Open Kitchen