1 Hak de stelen en het blad van de dille fijn; houd steel en blad gescheiden. Smelt in een (saus-) pan de boter. Fruit de sjalot 1 min. Voeg de wijn, dillesteeltjes, visfond en slagroom toe. Breng aan de kook en laat 10-15 min. inkoken tot 200 ml. Houd de saus op laag vuur warm.
2 Verwarm de oven voor tot 180 °C. Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie. Bak de wortel en pastinaak 1 min. Voeg de knoflook toe en bak de groenten in 2-3 min. beetgaar.
3 Leg de zalm op de huid op de bakplaat. Bestrijk de vis met de laatste el olijfolie. Verdeel er de wortel en pastinaak over en bestrooi met peper naar smaak.
4 Bak de zalm met de groenten in de voorverwarmde oven in 10-12 min. gaar. Dek de bakplaat na 8 min. af met aluminiumfolie.
5 Voeg het dilleblad toe aan de saus en mix het geheel met de staafmixer schuimig. Verdeel de zalmfilets en de groenten over 4 borden en schep de dillesaus over de vis. Garneer de zalm en groenten eventueel met wat extra dille of kiemgroente.
Zalm met winterpeen, pastinaak en dillesaus is een recept van Jumbo