1 Verwarm de oven op grillstand. Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie. Leg de aubergine erop en bestrijk de plakken aan beide kanten met olijfolie. Bestrooi met peper naar smaak. Gril de plakken 8-10 min. onder de grill. Keer halverwege.
2 Kook de lasagnebladen in water met zout beetgaar. Giet af en halveer de vellen.
3 Bestrooi de tomaten met wat zout zodat ze vocht loslaten (dep eventueel droog met keukenpapier). Houd een aantal blaadjes basilicum apart, snijd de rest in reepjes. Schep deze met peper naar smaak door de ricotta.
4 Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg er 4 halve lasagnebladen op. Verdeel de helft van de ricotta, aubergine en tomaat erover. Schep de helft van de pesto erop. Maak op dezelfde manier nog een laag en dek af met de resterende lasagnebladen.
5 Bestrooi de lasagne met de kaas en pijnboompitten.
6 Bak de lasagne in de oven in 15-20 min. goudbruin en gaar. Verdeel over 4 borden en garneer met de basilicumblaadjes en eventueel wat kiemgroente.
Aubergine-ricottalasagne met basilicum van de plaat is een recept van Jumbo