1 Maak de sjalot schoon en snipper zo fijn mogelijk. Was de komkommer en schaaf met een dunschiller of kaasschaaf in plakjes. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
2 Laat de kappertjes uitlekken, vang het vocht op. Trek met 2 vorken de warmgerookte zalm uit elkaar in stukjes en meng met de sjalot en het citroenrasp.
3 Zet de portioneerring op het bord waarop je het gerecht wilt serveren of bekleed de binnenkant van een kommetje met vershoudfolie. Leg van de komkommerplakjes dakpansgewijs in de portioneerring of het kommetje. Schep er ¼ van de zalmtartaar op en druk gelijkmatig aan. Dek af met 1/8 van de komkommerplakjes. Verwijder de ring of leg een bord waarop je het gerecht wilt serveren ondersteboven op het kommetje, keer in zijn geheel om waardoor de zalmtartaar op het bord belandt en verwijder het kommetje. Dek het hele bord af met vershoudfolie. Maak zo nog de andere borden. Zet de borden tot gebruik in de koelkast.
4 Klop de kappertjes, 2 el kappertjesvocht en de olijfolie tot een dressing. Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
5 Neem de zalmtartaar en dressing 15 min. voor serveren uit de koelkast, zodat de ergste kou eraf is en de smaken beter tot hun recht komen.
6 Leg wat sla rondom de tartaartjes, besprenkel de tartaar en sla met de dressing en bestrooi met een klein beetje (versgemalen) peper.
Warmgerookte zalmtartaar met kappertjesvinaigrette en veldsla is een recept van Albert Heijn