1 Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de helft van de boter in een pan met dikke bodem op hoog vuur. Voeg de ui toe en fruit 3 min. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de witte wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg telkens een scheut hete bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 min.
2 Snijd ondertussen de stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknollen, halveer in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd daarna in stukjes van 1 cm. Voeg na 10 min. de venkel en de dille toe aan de risotto. Neem de pan van het vuur en voeg de rest van de boter toe. Laat met de deksel op de pan 3 min. staan.
3 Neem de deksel van de pan, roer de risotto door en breng op smaak met peper en eventueel zout. Rasp de gele schil van de citroen en schep erdoor. Breek de warmgerookte zalm in stukjes en verdeel over de risotto.
Venkelrisotto met warmgerookte zalm is een recept van Albert Heijn