Was de gedroogde erwten uitvoerig in ruim water. Laat daarna de erwten gedurende 2 uur weken in lauw water. Schil de uien en de knoflookteentjes. Doe de uitgelekte erwten in een grote pot. Bedek met zeer ruim water. Laat zachtjes aan de kook komen. Schep het schuim eraf met een schuimspaan. Doe de uien en de knoflook bij de erwten. Voeg er ook tijm en laurier bij. Doe het deksel op de pot en laat anderhalf uur zachtjes koken. Giet de gare erwten af en bewaar het kookwater. Neem de tijm en de laurier uit de erwten. Mix de erwten samen met de ui en de knoflook. Droog deze puree op een zacht vlammetje uit. Laat zoveel mogelijk vocht verdampen terwijl u blijft roeren. Voeg de boter bij de droge erwtenpuree en leng aan met het kookvocht van de erwten tot een niet te dikke, maar ook niet te lopende soep. Kruid het lichtjes met peper en zout en laat een paar minuten doorkoken. Bak ondertussen wat gerookte spekblokjes op in een pannetje en voeg ze bij de soep. Serveer met wat room.