Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Garam masala kip met zoete uien

4  zoete uien 1  rode peper 2 cm verse gember 400 g vastkokende aardappels arachideolie 1 el garam masala 2 el tomatenpuree 400 g kipbraadsticks 500 ml water 1 stronk broccoli 400 g linzen 1 bos... bekijk recept »

Hotdogs met uien-bietencompote en zure room

4 stuks runderbraadworsten 2 stuks rode uien (klein) 2 tenen knoflook 200 g babybietjes balsamico 2 el arachideolie 2 el gemberjam 125 g zure room 1 el mierikswortel 4 witte puntjes (broodjes, biologisch)1. Verhit een grillp... bekijk recept »

Romige hutspot met uitsmijter kaas

1 zak hutspotgroenten (voordeelzak, 1 kg) 1 zak kookaardappels (kruimig (voordeelzak, 800 g)) 2 eetlepels boter 1 eetlepel olie 4 eieren 1 zakje kaas (jong gemalen (175 g)) 1 zak veldsla (75 g) 1 bekertje crème fraîc... bekijk recept »

Gepofte uien met peterselie-ansjovisboter

4 rode uien (middelgroot) 2 tl gedroogde dille 3 ansjovisfilets in olijfolie 1 teen knoflook 10 g platte peterselie 50 g gezouten boter (op kamertemperatuur)1. Steek de barbecue aan. Snijd de uien ongepeld kruislings in, maar laat... bekijk recept »

Zeevruchten met knoflook en peterselie

1 zak stamppot-aardappels (1 kg) 1 zak gebroken sperziebonen (500 g) 1 citroen 3 rode uien 4 teentjes knoflook 8 eetlepels olijfolie 1 zak zeevruchten (diepvries, 500 g) 1 theelepel paprikapoeder 1 doosje peterselie&nbs... bekijk recept »

XL-burger met gegrilde ui en cheddar

500 g zoete uien 750 g rundergehakt 1,5 el worcestersaus 2 el olijfolie 200 g romainesla of 1 krop little gem 4 hamburger buns 8 plakjes cheddarkaas 4 el Jumbo piccalilly of Madame Jeanette piccalilly 1 snufje zout 1 snufje peper 1 barbecue... bekijk recept »

Ingemaakte uien

500 g rode uien 200 ml water 100 g kristalsuiker 1 tl zout 200 ml rodewijnazijn1. Pel de rode uien en snijd ze in ringen van een ½ cm dik. Doe de uien in een brandschone pot met inhoud van 1 liter (per 20 porties). 2. Breng het water met de... bekijk recept »

Rode uiensoep met rösti

500 g rode uien 25 g boter 1  prei 1 teentje knoflook 2 takjes tijm 25 g bloem 1.5 l water 2  groentebouillonblokjes Rode uiensoepPel en snijd 1 ui in ringen. Bewaar de uienringen om de soep te garneren.Pel en ... bekijk recept »

Tortilla's met zalm, rode ui en koriander

1 rode peper 100 ml inmaakazijn 100 ml kraanwater 50 g suiker 1 tl jeneverbes 1 tl korianderzaad 1 tl gemalen laurier 3 rode uien 225 g bloem ½ tl zout ¼ tl bakpoeder 75 ml heet water 50 ml bietensap 60 ml zonneblo... bekijk recept »

Biefstuk met balsamico-uien en witlof

800 g aardappels 3 teentjes knoflook 3 takjes rozemarijn 4 stronken witlof 2  rode uien olijfolie om in te bakken 400 g biefstuk 1 klontje boter 100 ml balsamicoazijn 75 g rucola Bereiden:Verwarm de oven ... bekijk recept »

Pagina 2 van 100