Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Lamstajine Met Pruimen En Sesam

350 gr lamslappen 200 gr uien2 tenen knoflook2 kruidnagels 1/2 tl koenjit (geelwortel)1 el olie25 gr boter/margarine75 gr gewelde pruimenzout en (versgemalen) peper1 zakje garneeramandelen (Baukje)2 kaneelstokjes25 gr sesamzaad. Hulpmiddelen Tajine ... bekijk recept »

Lamsballetjes met pittige tomatensaus

500 g lamsgehakt2 uien2 teentjes knoflookcitroensap2 el munt (gehakte)2 el koriander (gehakt)400 ml runderbouillon250 ml kokosmelk400 g tomatenblokjes (in blik)1 el tomatenpuree0.5 kl gemalen komijn0.5 kl gemalen koriander0.5 kl chilipoederoliepeperz... bekijk recept »

Kip met rozijnen

1 braadkip (versneden)3 sjalotten (langwerpig)1 bosje lente-uien1 tomaat (klein)70 g rozijnenoliepeperzout1. Pel de sjalotten, maak de lente-uien schoon. Snij de sjalotten in de lengte in vier parten, halveer de lente-uien in de lengte en behoud een ... bekijk recept »

Kip met ui, zoete aardappel en tijm

100 g gezouten boter1 bosje tijm2 kl zout2 kl zwarte peper (gemalen)2 el balsamicoazijn5 zoete uien (rode/witte)1 bol knoflook4 zoete aardappelen (grote)1 Mechelse koekoek1. Verwarm de oven voor op 180°C. Roer de boter zacht en roer er de helft v... bekijk recept »

Lauwe herfstsalade met champignons

250 g bladspinazie500 g kastanjechampignons2 rode uien1 teentje knoflook150 g hazelnoten1 el roze peperbollen75 g geraspte parmezaan2 el balsamicoazijn4 el olijfoliezonnebloemoliepeperzout1. Spoel de spinazie en laat uitlekken. Borstel de champignons... bekijk recept »

Ovengerecht met haring en tomaten

4 haringfilets1 el dille (fijngehakt)70 g bakboter4 uien (in ringen)1 el mosterd5 g suiker10 cl witte wijnazijn4 tomaten (in stukken)3 blaadjes laurierpeperzout1. Snij de uien in ringen. 2. Snij de tomaten in stukken. 3. Verwarm de oven voor op 190&d... bekijk recept »

Fazantsalade met avocado en vijgen

500 g fazantenfilet (zonder vel)2 avocado's (rijpe)4 verse vijgen3 rode uien2 rode chilipepers30 g verse koriander1 kl citroensap1 el limoensapolijfoliepeperzout1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Kruid de fazantfilets met peper en zout. Maak de... bekijk recept »

Gegratineerde ui

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil 4 grote of 8 kleine zoete uien en halveer ze horizontaal. Leg ze met het snijvlak naar boven in een ovenschaal en giet er een glas witte wijn langs. Bestrooi de uien met wat zout en versgemalen peper en bestrij... bekijk recept »

Hotdog speciaal met Heinz Tomato Ketchup

2 eetlepels arachideolie3 rode uien, in ringen1 rode peper, zonder zaadjes, in stukjes50 milliliter rodewijnazijn4 hotdogworsten, bockworsten of frankfurters4 witte puntjes (broodjes), hard of zacht4 plakjes bacon1 flesje Heinz Tomato Ketchup4 augurk... bekijk recept »

Krokante angusburger met frites

4 PLUS Angus burgers2 uien100 g voorgebakken spekplakjes 4 ronde meergranen broodjes 4 tl mayonaise 1 zakje rucola sla 75 gram2 tomaten4 tl de Marne Groninger mosterd 235ml 1 fles Heinz tomatenketchup Original 400ml1 zak PLUS verse frites 700gr2 el o... bekijk recept »

Pagina 60 van 100