Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Patatjes met alles in

2 kg aardappelen of meer 2 uien 400 gr gerookte baconblokjes of spekblokjes 1 bussel peterselie 200 gr geraspte kaas 100 gr geraspte kaas voor korstje nootje boter 1 ei beetje melk pepe, zout en nootmuskaat 1. Aardappelen schillen en goed doo... bekijk recept »

Geroosterde aardappelen met ui

1 kg vastkokende aardappels 2 uien 100 g gerookte spekblokjes 1 dl Bertolli Vloeibaar 2 takjes rozemarijn 1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Boen de aardappels schoon en snijd ze in stukken. Pel de uien en snijd ze in stukken.2. Doe de aardappelen... bekijk recept »

Zoete bliksem met appel en spek

500 gr kookaardappels 500 gr zoet aardappels 2 stuks zoete appels 2 stuks uien 50 gr boter 250 gr gerookt spek 1 eetl grove mosterd 1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken, doe ze in een pan met ge zoute water en laat ze 15 min koken... bekijk recept »

Abdij-uienquiche

2 el olijfolie 750 gr uien in ringen 100 ml donker abdijbier 1 rol croissantdeeg 6 plakjes 100 gr Ganda of Parmaham 4 eieren 150 ml slag of kookroom 3 el gehakte platte peterelie extra voor de garnering 200 gr abdij kaas ( port salut) zonder kors... bekijk recept »

pompoensoep

2 kg pompoen (= halve) 3 stuks uien 15 gram margarine 1 blokje kippenbouillone naar smaak versgemalen zwarte peper en zout naar smaak vleugje room1. snij de uien in grote blokjes en fruit ze in de margarine.2. voeg de in stukjes gesneden pompoen t... bekijk recept »

Bouillon van ossenstaart met knolselder

600 g ossenstaart in grote stukken 1,5 l water 2 grote wortelen 2 uien 1/2 knolselder 2 blaadjes laurier 4 takjes tijm 5 takjes peterselie 3 teentjes knoflook 1 scheutje sherry 200 g gemengde bospaddenstoelen peper en zout1. Bind de tijm, laurier en ... bekijk recept »

Bouillon van ossenstaart met knolselder

600 g ossenstaart in grote stukken gekapt 1.5 l water 2 grote wortelen 2 uien 1/2 knolselder 2 blaadjes laurier 4 takjes tijm 5 takjes peterselie 3 teentjes knoflook 1 scheutje sherry 200 g gemengde bospaddenstoelen peper en zout 1. Bind de tijm... bekijk recept »

Gegratineerde uiensoep

500 gr witte uien 60 gr solo, bakken en braden 1 teentje knoflook 1 liter kippenbouillon, blokje 1 el bloem 100 gr vers geraspte gruyère 1 stokbrood mespunt cayennepeper peper&zout (pezo)1. Pel de uien en snij ze in dunne ringen.2. Pel het teentj... bekijk recept »

paprikasoep

850 gram x1 gemengde paprikas 300 gram x1 courgette 4 x1 x1 uien 2xblokjes x1 kippebouillon 10 gram x1 peper en zout 1. breng 1 liter water aan de kook met bouillonblok en voeg de gekuiste paprikas in kleine2. blokjes gesneden toe evenals de gekuis... bekijk recept »

Courgette-uiensoep met verse kaas en zwarte peper

1 grote courgette 2 grote uien 2 eetlepels vloeibare margarine Solo 1 eetlepel suiker 1 theelepel Provençaalse kruiden 200 ml witte wijn of appelsap 2 Knorr Bouillonketeltjes Kip 75 g verse roomkaas 0.5 theelepel grof gemalen zwarte peper 1 zakje... bekijk recept »

Pagina 61 van 100