Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Aardappelschotel met gerookte makreel

6 el olijfolie 400 g winterpeen (zak a 1 kg) 400 g rode bietjes (gekookt (bak a 500 g)) 1 rode ui 1 zakje A-partjes (in schil (425 g)) 7 g verse tijm (zakje a 15 g) 1 pakje makreel (filet lichtgerookt (ca. 200 g))... bekijk recept »

Spaghetti bolognese

100 g parmaham 45 g boter 400 g rundergehakt 225 g winterpeen 3 stengels bleekselderij 2 uien 2 tenen knoflook 75 ml soepele rode wijn 600 g gepelde tomaten 300 g spaghetti 15 g basilicum1. Snijd de ham in reepjes. Verhit de boter... bekijk recept »

Stoofvlees met sinaasappelgremolata

1 sinaasappel (schoongeboend) 3 el olijfolie 700 g ribrunderlappen (in 4 stukken) 1 ui (in grove stukken) 2 stengels bleekselderij (in stukken) 500 g winterpeen (in reepjes) 2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)... bekijk recept »

Tomaten-groentesoep

300 g winterpeen 2 uien 4 stengels bleekselderij 1 prei 40 g selderij (zakje) 500 ml kraanwater 3 laurierblaadjes ¼ knolselderij 500 g romatomaten 3 groentebouillontabletten 2 el olijfolie 140 g tomatenpuree (blik... bekijk recept »

Hollandse couscous

300 g couscous 2 uien 250 g champignons (bakje) 250 g winterpenen 5 el olijfolie 350 g doperwten (pot) 300 g roomkaas knoflook & fijne kruiden 100 ml kraanwater1. Maak de couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking... bekijk recept »

Ovenfrittata met wintergroenten

250 g winterpeen 250 g gekookte bieten 2 zoete aardappelen (zak 1 kg) 4 vastkokende aardappelen 2 uien 6 el zonnebloemolie 20 g Italiaanse kruiden 8 eieren1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de winterpeen en bieten in blokjes ... bekijk recept »

Zoete wortel-notenballetjes van Simone Grent

1 kilo winterpeen (geschild en geraspt) 250 g suiker 2 zakjes walnoten ((a 50 g), grofgehakt) 125 g boter 2 zakjes vanillesuiker 1 eetlepel citroensap 1 pak biscuitjes ((bijv. almond cookies 300 g), in stukjes) 100 g koko... bekijk recept »

Geroosterde wintergroenten

½ zak winterpeen (a 1 kg) 1 kleine knolselderij (geschild) 2 uien (in parten) 1 rode ui (in parten) 12 tenen knoflook (ongepeld) 6 el olijfolie 1 el zeezout (grof) 1 el karwijzaad1. Verwarm de oven voo... bekijk recept »

Carrotcakejes met roomtopping

250 g roomboter 175 g suiker 2 zakjes vanillesuiker 1 snufje zout 2 eieren 150 g zelfrijzend bakmeel 1 tl gemalen kaneel 1 tl gemalen gember 1950 g winterpeen 1 sinaasappel 75 g walnoten 200 g poedersuiker 200 g verse roomkaas 12 kruidno... bekijk recept »

Bolognesesaus

100 g parmaham 45 g boter 400 g rundergehakt 225 g winterpeen 3 stengels bleekselderij 2 uien 2 knoflook 75 ml soepele rode wijn 600 g gepelde tomaten1. Snijd de ham in reepjes. Verhit de boter in een braadpan en bak de ham 4 min. Voe... bekijk recept »

Pagina 3 van 71