Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Mosselen met mosterdsaus

2 kg mosselen 1 winterpeen ((250 g), geschrapt) 25 g boter 1 ui (gesnipperd) 1 grote prei (in dunne ringen) 2 stengels bleekselderij (in plakjes) 2 x 2 tenen knoflook (fijngesneden) 1 flesje droge witte wijn&nbs... bekijk recept »

Groenten met laurier, kruidnagel en peper op zuur

400 g winterpeen 150 g groene paprika's 150 g haricots verts 600 ml kruidenazijn 100 g fijne kristalsuiker 4 laurierblaadjes 10 4-seizoenen peperkorrels 4 kruidnagels 10 g zout ½ bakje rozemarijn (bakje à 15 g) 150 ml ol... bekijk recept »

Courgettesoep met pizzabroodjes

1 potje rundvleesbouillon met vlees (350 ml) 2 pakjes sugo pastasaus met kruiden (a 390 g) 2 blikken groene kidneybonen ((a 400 g), uitgelekt) 1 courgette 4 stengels bleekselderij 300 g winterpeen 4 witte pistolets (af... bekijk recept »

Loempia met sint-jakobsschelpen

4 el oestersaus 1 el droge sherry 3 cm verse gember (fijngesneden) 2 el sojasaus 1 el citroensap 1/4 rode peper (fijngesneden) 500 ml zonnebloemolie 1 zak sint-jakobsschelpen ((300 g, diepvries), ontdooid en in stukjes) ... bekijk recept »

Oma's groentesoep

800 g schenkel 3 l koud water 350 g winterpeen 300 g prei 0,5 knolselderij 3 uien 0,5 el zwarte peperkorrels 30 g selderij (bakje 30 g) 250 g verse soepballetjes 100 g krulvermicelli fijn (pak 250 g) 1 schuimspaan 1 schone keuken- of passe... bekijk recept »

Pittige Italiaanse kaasfondue

350 g geschoonde spruitjes 250 g champignons (bakje 250 g) 1 winterpeen 400 g knolselderij 400 g bloemkool 400 g kaasfondue ((Emmi)) 180 g gorgonzola piccante 48 10 g platte peterselie (bakje 20 g) ½ teen knoflook ... bekijk recept »

Vlaamse runderstoof

500gr rib-runderlappen 2 dikke sneden brood 6 sjalotten 1 flesje lichtbruin Vlaams bier (geen trappist; dat is te bitter) 70 g boter 1 eetlepels bloem 1,5 eetlepel bruine basterdsuiker 1 eetlepel mosterd 1 winterpeen in plakjes 1 blaadje laurier, 1 t... bekijk recept »

Gekleurde minigroenten

250 ml olijfolie 1 blikje ansjovisfilets ((46 g), in stukjes) 8 tenen knoflook (gepeld) 1 venkelknol 1/2 winterpeen (geschild en in blokjes) 1/2 komkommer (geschild en in blokjes)1. Breng in een steelpannetje de olijfoli... bekijk recept »

Basisrecept kippenbouillon

1 winterpeen 1 prei ½ struik bleekselderij 2½ liter kraanwater 4 kippenpoten 7½ g tijm 2 laurierblaadjes 2 tl zout 15 g funghi porcini secchi 15 g funghi shiitake secchi 75 ml sherry px 75 ml kokend water1. Schil ... bekijk recept »

Marokkaanse tomatensoep met kikkererwten

70 g Honig Soepcreatie voor verse tomatensoep (pot 186 g) 4 el olijfolie 1 ui 1 winterpeen 1 teen knoflook 3 cm gember 1,5 tl ras el hanout (specerijenmengsel) 1 tl Al'fez harissa (hot chili pasta) 400 g kikkererwten (blik) 3 tomaten 1... bekijk recept »

Pagina 4 van 71