Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Traybake Zalm

1  winterpeen 200 g sperziebonen 1  courgette 800 g voorgegaarde krieltjes 1  rode ui 1  citroen 3  tomaten olijfolie om in te bakken 400 g zalmfilet Verwarm de oven voor op 200 ºC.GroenteBreng een pan met wat... bekijk recept »

Salade met wortellinten en tonijn

1 winterpeen ((ca. 250 g), geschild) 100 g peultjes 2 eetlepels olijfolie 1 theelepel rode-wijnazijn 2 theelepels mosterdzaad ½ theelepel gemalen pepermix 1 tonijnsteak ((150 g), op kamertemperatuur) ½ zak rucola&nbs... bekijk recept »

Kippendij-citroenstoof met rijst

300 g meergranenrijst 1  ui 3 teentjes knoflook olijfolie om in te bakken 400 g kippendijen 0.5  winterpeen 2 stengels bleekselderij 1  citroen 2 takjes rozemarijn 2 takjes tijm 3 blaadjes laurier 15... bekijk recept »

Vegabolognese met kastanjechampignons

500 g kastanjechampignons 4 el olijfolie 1 ui 2 tenen knoflook 100 g winterpeen 150 g bleekselderij 800 g gepelde tomaten (blik 400 g) 20 g Italiaanse kruidenmix (bakje 20 g) 1 tl suiker1. Snijd de champignons fijn. Verhit d... bekijk recept »

Pikante chorizostoofpot met rijst

1 chorizoworst (250 g) 2 eetlepels olie 2 grote uien (in halve ringen) 350 g winterpeen ((zak 1 kg), in rechte plakken) 2 blikken tomatenblokjes (a 400 g) 1 blikje kidneybonen (400 g) 3-4 druppels tabasco (fl... bekijk recept »

Boeuf Bourguignon (stoofschotel met wijn en rundvlees)

700 g magere runderlappen (of sukadelapjes) 1 ui 1 winterpeen 175 g champignons 2 el olie 30 g roomboter 125 g magere spekblokjes 12 sjalotten 1 teen knoflook 1 el bloem 300 ml volle rode wijn (Bourgogne) 190 ml vleesf... bekijk recept »

Groentechips met aioli

1 olijfolie om in te frituren 300 g harde groenten, zoals knolselderij, winterpeen, schorseneer en/of pompoen 1 snufje zeezout met molen 2 el aioli knoflookdip (potje 130 g) 1 hapjespan 1 keuken- of bakpapier1. Verhit in een hapjespan een la... bekijk recept »

Wokschotel met knoflookgamba’s en makkelijke atjar

3 teentjes knoflook 200 ml olijfolie 400 g gepelde en schoongemaakte gamba's 100 g rijstmie 1 prei 1 winterpeen 1 rode paprika 1 rode ui 1 komkommer 1 paksoi 4 el sweet chilisaus 100 g gezouten cashewnoten 200 ml azijn 250 g suiker 1 tl sa... bekijk recept »

Goulashtaart

500 g bloem 200 g boter 160 ml water 1  ei 10 g zout PiedeegMeng in de mixer bloem, boter, water, ei en het zout tot een egaal deeg. Kneed het deeg nog even kort met de hand door. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het c... bekijk recept »

Wortel-linzensoep

1 ui 3 winterpeen 2 el plantaardige olie 400 ml Indiase currysaus (pot) 250 g gezeefde tomaten (pak) 400 g bruine linzen (blik) 240 g naanbroden knoflook & koriander (pak) 100 ml crème fraîche 16 takjes verse koria... bekijk recept »

Pagina 8 van 71