Schil de aardappelen en snij ze eventueel in kleinere blokken. Snij de ui fijn. Doe in de pan rode linzen, fijngesneden ui en de aardappelen. Vul de pan aan met water en voeg zout toe voor de smaak. Kook totdat de linzen volledig opgelost zijn en door een zeef kunnen. Haal de inhoud van de pan door een zeef en druk de zachtgekookte aardappelen door de zeef. Vang dit alles op in een andere pan of kom. Verhit in een koekepan een laag zonnebloemolie. Doe in een theezeef 1 of 2 theelepels rode peper. Haal de zeef door de vehitte olie heen, totdat de rode peper helemaal wit weggetrokken is en de olie rood verkleurd heeft. Vermeng de olie met 2 theelepels tomatenpuree. Doe de inhoud van de koekepan in de pan waar de overige ingredienten (linzen en aardappelpuree) in zitten. Als de soep te dik lijkt, giet dan eventueel water bij en breng de soep aan de kook.