Druivenbladen kunnen zoutig zijn, vantevoren in een bak met koud water laten ′weken′. Het gehakt samenvoegen met de gerst, fijn gehakte peterselie, uien, pepers, tom.puree, de kruiden etc. Het geheel goed mengen, maar niet knijden. Leg een druiveblad op een snijplank en doe er een beetje van de ingrediente in het midden (a/d kant van de steel van het d.blad), niet geheel in het breedte, er moet aan beide kanten genoeg ruimte zijn om de sarma in te rollen. Vervolgens kan je alsof je een shag draait inrollen, maar niet te losjes anders komt de inhoud los als het aan het koken is (ook niet te strak anders kookt de inhoud niet goed). Pak een stoompan en leg de opgerolde sarma?s zoveel mogelijk naaste elkaar. En zo kan je stapels sarma′s over elkaar heen leggen. Als je alles in de pan heb gedaan, kan je de pan met koud kraan water vullen. Doe de deksel op de pan en zet het vuur hoog totdat het gaat koken/borrelen, vervolgens kan je op het vuur lager zetten. Totaal /- 1.30 uur stomen, ook een beetje afhankelijk van de druivenbladen, of ze hard/jong (licht groen) of zacht/oud (donkergroen) zijn. Oude kan je beter rollen.