Recepten met boerenkool

325 recepten met boerenkool

Boerenkool

Boerenkool De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk: ‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes. De dikke bladeren hebben namelijk krullende rafels aan de uiteinden. De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of de diepvries. Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst, spekjes en andere hartige producten. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan. Je kunt boerenkool het beste bewaren op een koele, droge plaats en hem zo vers mogelijk eten. Boerenkool aan de struik is een paar dagen houdbaar in de koelkast; de beste bewaartemperatuur is 1-4 °C. Op een koele en droge plaats (12-15 C) is het ongeveer een week houdbaar. Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. + lees meer

Boerenkool-bonen-worststoof

1 teen knoflook 270 g Catalaanse braadworsten 25 g boter 2 tl gedroogde rozemarijn 800 g tomatenblokjes 300 g boerenkool (of cavolo nero) 800 g jonge kapucijners (blik)1. Snijd de knoflook fijn. Verwijder het vel van de worsten.... bekijk recept »

Koolstamppot

1.2 kg aardappelen (iets kruimig) 50 g boter 1 ui (gesnipperd) 1 zak witte kool (300 g, biologisch) 1 zak boerenkool (300 g) 1½ el komijnzaadjes 1 Gelderse rookworst (350 g) 150 ml halfvolle melk1. Schil de... bekijk recept »

Rijke boerenkoolstamppot

2 rode uien 2 bakjes champignons (a 400 g) 2 zakken kookaardappels (kruimig (a 800 g)) 2 zakken boerenkool (a 300 g) 100 ml halfvolle melk 30 g boter 3 el grove mosterd 2 el zonnebloemolie 2 tenen knoflook1. Uien pellen... bekijk recept »

Frisse boerenkoolsalade met ham en gegrilde ananas

1 ananas 100 ml olijfolie 300 g gesneden boerenkool (koelvers) 1 sap van 1 limoen 2 tl za’atar (specerijenmix) 150 g ongezouten pecannoten 50 g rauwe ham 75 g feta 1 grillpan1. Maak de ananas schoon en snijd in plakken van 1 cm. Bestrij... bekijk recept »

Herfst stoofpotje

450 g boerenkool (diepvries) 300 g Provençaals gekruide runderreepjes 250 g speklapjes a la minute 2 el zonnebloemolie 700 g aardappelschijfjes (duopak) 1 dl rode wijn 400 ml kraanwater 1 vleesbouillontablet 500 g winterpeen... bekijk recept »

Italiaanse brood- en koolsoep

1000 ml kippenbouillon 100 g boerenkool 100 g groene kool 1 donker brood 80 g pestoboter 2 tl knoflook 0,5 blikje ansjovisfilet in olie 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden 100 g prosciutto crudo 200 g Parmezaanse kaas 1 scheutje olijfolie 1 ... bekijk recept »

Oosterse boerenkoolstamppot

1400 g kruimige aardappels 20 g boter 2 grote uien (gesnipperd) 3 tenen knoflook (fijngesneden) 1 tl gemberpoeder (djahé) 500 g gesneden boerenkool 1 runderbouillontablet 1 Gelderse rookworst (350 g) 1 pakje jus naturel... bekijk recept »

Soep met kalkoen en gele spiterwten

1 el olie 3 preien, dungesneden blaadjes van 6 takjes tijm 2 tenen knoflook, in plakjes 2 grote aardappels, in blokjes 200 g gele spliterwten 1,2 l bouillon 100 g boerenkool, grof gesneden 250 g gebraden kalkoen, in reepjesMaak deze soep met... bekijk recept »

Pasta met pompoen en geitenkaas

1 Biologische pompoen 1 rode peper 20 g verse Italiaanse kruidenmix 6 el olijfolie 1 knoflook 100 g geitenkaas oud 50 1 sinaasappel 300 g penne rigate 40 g babyboerenkool 50 g pompoenpitten1. Verwarm de oven voor op 200 °C. 2. Snij... bekijk recept »

Boerenkool met kaasschnitzel

1¼ kilo aardappels (kruimig) 2 zakken boerenkool (` 300 g) zout peper 100 g cashewnoten 2 schaaltjes kaasschnitzels (` 150 g) 50 g boter of margarine1. Aardappels schillen, wassen en in stukjes snijden. Aardappels in pan do... bekijk recept »

Pagina 11 van 33