325 recepten met boerenkool
De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk: ‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes. De dikke bladeren hebben namelijk krullende rafels aan de uiteinden. De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of de diepvries. Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst, spekjes en andere hartige producten. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan. Je kunt boerenkool het beste bewaren op een koele, droge plaats en hem zo vers mogelijk eten. Boerenkool aan de struik is een paar dagen houdbaar in de koelkast; de beste bewaartemperatuur is 1-4 °C. Op een koele en droge plaats (12-15 C) is het ongeveer een week houdbaar. Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. + lees meer1 braadkip 1 pastinaak 3 wortelen 1 kale (boerenkool) 75 g Parmezaanse kaas 2 citroenen 100 g amandelen tijm kippenkruiden look olijfolie peper en zout1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de wortelen en de pastinaak. Snij ze in de lengte in vier.... bekijk recept »
100 g boerenkool (zak a 300 g) 50 g pecannoten (bakje a 140 g) 1/2 teen knoflook 50 g pittige oude kaas (geraspt) 4 eetlepels olijfolie extra vierge zeezout peper (versgemalen)1. Kook de boerenkool in een bodem water m... bekijk recept »
300 g hamlappen ca. 100 ml witte wijnazijn 3 teentjes knoflook (fijngehakt) 4 takjes tijm (fijngehakt) ca. 300 ml olijfolie 3 uien (gesnipperd) 1 rode peper (fiingehakt) 1 zak boerenkool (300 g) 1 zak tuttifru... bekijk recept »
50 g pijnboompitten 1 rode peper 1 el olijfolie 1 rode ui 150 g gesneden boerenkool 370 g minikipfiletschnitzels 100 g ontbijtspek 3 sneetjes casinobrood 20 g Italiaanse kruidenmix (bakje 20 g) 1 tl peper 1 tl zeezout 1 ei ... bekijk recept »
600 g zoete aardappelen 300 g pastinaken 8 g tijm 300 g varken/runderchipolata's 2 tenen knoflook 6 el olijfolie 300 g boerenkool 1 sinaasappel (schoongeboend)1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en pastinaak en ... bekijk recept »
1 liter kraanwater 1 el zout 300 g kipdijfilet 2 tenen knoflook 1 rode peper 1 rode paprika 2 el olijfolie 2 tl gerookt paprikapoeder 300 g boerenkool (of cavolo nero) 6 el Amerikaanse barbecuesaus (fles 265 ml) 3 tl Red... bekijk recept »
1,5 kg kruimige aardappelen 500 g gesneden boerenkool (koelvers, zak 500 g) 50 g roomboter 2 uien 1 tl kerriepoeder 200 ml melk 4 eieren 330 g Amsterdamse uien (pot 330 g) 1 snufje zout 1 snufje peper 1 pureestamper1. Doe de aardappelen met... bekijk recept »
2 el olijfolie 1 teen knoflook 600 g gesneden boerenkool (koelvers) 1200 g kruimige aardappelen 8 merguezworstjes 100 ml melk 50 g roomboter 100 g chorizo in plakjes 25 g Parmezaanse kaas 2 el crema di balsamico 1 snufje zout 1 snufje pepe... bekijk recept »
475 g gekookte jasmijnrijst 1€“2 rode chilipepers, zaadjes verwijderd en grof gesneden, plus extra plakjes om te serveren 2 tenen knoflook, grof gehakt 4 sjalotjes, grof gesnipperd 4 el arachideolie 200 g gebraden kalkoen, in reepjes 100 g shi... bekijk recept »
1.2 kg stamppotaardappelen (koelvers) 400 g boerenkool met rode paprika, rode ui en rode peper 250 g kastanjechampignons 2 tenen knoflook 2 el zonnebloemolie 2 bosuitjes 3 el sojasaus 4 tl curry madras (by Jonnie Boer, speceri... bekijk recept »