Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Uien-amandel bahji's

60 gm groene linzen 2 grote uien 1 grote wortel zout 150 gm (kikkererwten)meel 3/4 theelepel bakpoeder 1 1/2 theelepel kurkuma (koenjit0 1 1/2 theelepel gemalen koriander 3 theelepels komijnzaad 1 middelgrote aardappel geschild en; geraspt 30 gm ama... bekijk recept »

Uien-olijvenbrood

2,5 eetl. olijfolie bloem om te bestuiven 2 rode uien 500 g zelfrijzend bakmeel 1 theel. zout 1 theel. paprikapoeder mespuntje cayennepeper 100 g groene olijven zonder pit 4 eetl. gehakte bieslook (vers of diepvries) 2 eieren 1,5 dl melk Voorberei... bekijk recept »

Kaas-uien-brood

1 sjalot 50 gm belegen of oude geraspte kaas 1 stuk stokbrood of pistolet 1 beetje boter Oven voorverwarmen op 170 °C. Rooster onderin doen. Stokbrood in de lengte opensnijden. Sjalot snipperen, vermengen met de geraspte kaas. In het broodje proppen.... bekijk recept »

Kaas-uien-brood

1 sjalot 50 gm belegen of oude geraspte kaas 1 stuk stokbrood of pistolet 1 beetje boter Oven voorverwarmen op 170 °C. Rooster onderin doen. Stokbrood in de lengte opensnijden. Sjalot snipperen, vermengen met de geraspte kaas. In het broodje proppen.... bekijk recept »

Uien-wortelfrittata

3 zoete uien 1 winterpeen 1 teentje knoflook 6 eieren 30 gm boter 2 deciliter slagroom 2 deciliter melk 1 peper 1 zout Uien pellen halveren en in dunne plakjes snijden. Winterpeen schillen en raspen. Knoflook pellen en fijn snipperen. Breek de eieren... bekijk recept »

Uien-Tomatensoep Met Port

500 gram uien 3 teentjes knoflook 3 tomaten 3 eetlepels olijfolie 1 dl rode port 1 liter vleesbouillon (van tablet of uit po; t) 1 eetlepel gehakte tijm (vers of diepvries) 4 sneetjes (bruin) stokbrood Voorbereiding: Pel de uien en snijd deze in ring... bekijk recept »

Spaanse gebakken gamba 's met knoflook en uien

24 gamba's (rauw) 4 teentjes knoflook 2 small uien 4 eetlepels olijfolie 4 eetlepel(s) medium sherry 1 eetlepel(s) citroensap 1 zout 1 peper 2 eetlepel(s) fijngehakte peterselie (of uit de; diepvries van darégal) Was de gamba's en dep ze droog. Pel d... bekijk recept »

Entrecote met in bier gestoofde uien

6 small uien 25 gm boter 150 deciliter donker bier 1 theelepel(s) tijm 2 entrecotes a 150 gr 1 sneetje ontbijtkoek 1 zout, peper Pel de uien en snijd ze elk in 8 partjes. Smelt de helft van de boter in een pan, schep de uien erdoor en laat ze ca. 2 m... bekijk recept »

Verse worst met schnitzels en uien

1 kg niet te grote uien 50 gm boter 400 gm dunne varkensschnitzels 1 eetlepel(s) tomatenpuree 200 gm verse worst 1 zout Voorbereidingstijd: circa 30 minuten Bereidingstijd: 40 minuten, plus 5 minuten in de uitgeschakelde magnetronSnipper de uien en d... bekijk recept »

Gebraden kipfilet met spek, uien en champignons

1 eetlepel olie 150 gram magere spekblokjes 1 doosje kleine champignons 1 rode paprika 4 takjes peterselie 4 kipfilets à 100 gram zout zwarte peper 1 eetlepel boter of margarine 5 eetlepels zilveruitjes 1 theelepel tijm 2 eetlepels basilicum 1 teentj... bekijk recept »

Pagina 27 van 100