Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Gevulde uien met feta, pijnboompitten en tomaat

4 grote uien3 eetlepels pijnboompitten150 gram feta, verkruimeld of in miniblokjes50 gram vers witbrood, verkruimeld8 gedroogde tomaten op olie, in stukjes2 teentjes knoflook, fijngehakt1 eetlepel gedroogde Italiaanse of Provençaalse kruiden1 ... bekijk recept »

Gevulde rode uien

4 grote rode uien, geschildzout2 witte boterhammen, zonder korsten100 g geraspte kruidnagel- of komijnekaas1 eetl. tijmblaadjes50 g boter100 ml witte wijn1. Kook de uien in hun geheel in ruim water met zout in circa 20 minuten gaar. Giet ze af en laa... bekijk recept »

Quiche met tomaten en uien

1 pakje diepvriesbladerdeeg (8 plakjes)ca. 10 g boter voor het invetten500 g uien, in ringenca. 10 g boter en 2 eetl. zonnebloemolie, om in te bakken500 g tomaten, ontveld, in stukjes4 eieren250 ml slagroom (Melkan)zout en versgemalen peper2 eetl. fi... bekijk recept »

Stamppot met biet, balsamico-uien en krokante parmaham

1 kg kruimige aardappelenzout en versgemalen peper2 eetl. boter8 sjalotjes, geschild en gehalveerd3 takjes tijm, alleen de blaadjes4 eetl. balsamicoazijn200 g parmaham, in dunne plakken4 eetl. extra vergine olijfolie100 ml melk (Melkan)400 g bietjes,... bekijk recept »

Stoemp van pompoen met broccoli

300 g pompoen 2 grote aardappelen Solo vloeibaar 1 blokje Knorr Finesse kipbouillon zout en peper 10 broccoliroosjes 2 gepelde rode uien Solo frituurolie 1. Schil de pompoen en de aardappelen en snij ze in blokjes van 1 cm. 2. Doe de stukjes in e... bekijk recept »

Visschotel met uien en tomaten

600 gram Kabeljauw 8 Tomaten 2 uien of pijpajuin 1 dl Noilly Prat Peper en zout gehakte peterselie solo1. Pel de tomaten en snij ze in kwartjes,verwijder de pitjes. Pel de uien en snij ze in ringen.(pijpajuin in ringen) 2. Beboter een vuurvaste ... bekijk recept »

Quiche met uien, spek en kruiden

Voor het deeg: 200 g bloem 150 g boter 1 eidooier 3 el water zout Voor de vulling: 2 uien 30 g solo 80 g gerookt spek 200 g Gruyère gemalen 4 eieren versgemalen witte peper 3 el gemengde kruiden (peterselie, bieslook, tijm en salie) 1/4 l room zout t... bekijk recept »

Doperwten pasta met spekblokjes

400 gr pasta naar keuze 450 gr diepvries doperwten peper en zout 2 dikke uien gesnipperd 1 dikke teen knoflook gesnipperd ojijfolie 200 gr magere spekblokjes 75 gr parmezaan 8 takjes basilicum blaadjes gescheurd 1. Kook de pasta in een bouillonbl... bekijk recept »

Kalfslever met uien, appeltjes en Tagliatelle

200 gr tagliatelle Kalfslever (ca 200gr/Pers) 2 appelen 1 el vloeibare honing 2 el vloeibare bloem 1 ui 1 koffielepel gehakte peterselie peper zout bakboter1. Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking2. Schil de appelen, halv... bekijk recept »

Kleine tomaatjes met tonijn en rode uien

4 kleine tomaatjes 1 klein blikje tonijn Calve mayonaise 1 rode ui 1. Snij de bovenkant van de tomaatjes eraf en leg ze apart. 2. Maak de tomaatjes met behulp van een theelepeltje leeg en zorg ervoor dat alle pitjes eruit zijn.3. Leg ze omgekeerd o... bekijk recept »

Pagina 29 van 100