Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Stamppot van stokvis, rijst en uien

-600 gr geweekte stokvis 1/2 liter water plusmn 6 gr zout 1/2 kg aardappelen 200 gr rijst 1 kg gebakken uien 40 gr boter plusmn 1 dl melk 2 eetlepels mosterd Zet de stokvis op met het kokende water en het zout en houd het ± 15 minuten tegen de... bekijk recept »

Uien-visstamppot

1 kg kruimige aardappelen 11/2 kg uien 50 gr boter 1 eetlepel kerriepoeder 600 gr (diepvries)koolvisfilet zout, peper 5 dl visbouillon (van een tablet) plusmn 1 dl hete melk 300 gr gekookte rijst (gaar gewogen, dus ideaal als restverwerking) 4-6 eetl... bekijk recept »

Vlechtbrood met kaas salie en uien

1/2 portie deeg voor volkorenbrood 1 grote ui, fijngehakt 25 gr boter 6 el melk 2 el verse salie of 1 theelepel gedroogde salie 1 theelepel mosterdpoeder 100 gr mozzarella, geraspt 1 el burghul Laat de ui 5 minuten trekken in een pannetje met de bot... bekijk recept »

Kaastaart met spek en uien

2/3 kop cracker-kruimels 1/3 kop fijngehakte walnoten 2 el boter 8 repen spek 1/2 kop gehakte uien 1 el spekvet 700 g roomkaas 3 losgeklopte eieren 1/2 tl cayennepeper 1/4 tl lookpoeder Een takje peterselie Geraspte wortel Wortelkrullen (1 kop = 240 ... bekijk recept »

Kipfilet met uien spek en paddestoelen

1 el olie 150 g spekblokjes 250 g champignons 150 g oesterzwammen 1 rode paprika 4 takjes peterselie 4 kipfilets a 100 g Zout Peper 1 el boter 5 el zilveruitjes (potje) 2 tl basilicum 1 tl tijm 1 teentje knoflook 1 dl rode wijn In een braadpan de ol... bekijk recept »

Varkenslever met uien en appel met honing

12 aardappeltjes 2 appelen 1 el vloeibare honing 4 stukken varkenslever van ca 150 gr elk 2 el bloem Boter 1 ui 1 koffielepel gehakte peterselie Peper Zout Schil de aardappeltjes, was ze en kook ze gaar in lichtgezouten water Schil de appelen, halve... bekijk recept »

Entrecote met in bier gestoofde uien

6 kleine uien 25 gr boter 1 1/2 dl donker bier 1 theelepel tijm 2 entrecotes 1 sneetje ontbijtkoek Zout Peper Pel de uien en snijd ze elk in 8 partjes Smelt de helft van de boter in een pan, schep de uien erdoor en laat ze ± 2 minuten zachtje... bekijk recept »

Stamppot van stokvis rijst en uien

600 gr geweekte stokvis 1/2 liter water ± 6 gr zout 1/2 kg aardappelen 200 gr rijst 1 kg gebakken uien 40 gr boter ± 1 dl melk 2 eetlepels mosterd Zet de stokvis op met het kokende water en het zout en houd het ± 15 minuten tege... bekijk recept »

Uien hachee - Vet maaltijd fase 1

600 gram borstlappen 1 tl Provençaalse kruiden 4 teentjes knoflook, gesnipperd zout peper 1 el witte wijnazijn 1 el sojasaus 500 gr gepelde en in stukken gesneden ui 2 el olie ½ glas rode wijn Restant pittige rundvleesjus (zie recept ) ... bekijk recept »

Kalfslever met uien en pruimen

500 gr uien 50 gr boter of margarine 1-2 el bruine suiker 1/8 l instant groentebouillon 100 gr ontpitte gedroogde pruimen 250 gr lange korrelrijst 4 plakken kalfslever (ca 500 gram) 30 gr bloem 2 el olie 2 el appelazijn Zout Peper uit de molen Breng... bekijk recept »

Pagina 28 van 100