Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Worst met uiensaus en puree

8 worsten (kleine)800 g aardappelen100 ml melk100 ml roomboternootmuskaat3 uien (grote gele)4 rode uien (kleine)20 g boter300 ml droge, witte wijn2 el balsamicoazijn1 el suikerpeperzout1. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af en pureer ze met... bekijk recept »

Gevulde rode ui met noten, paddenstoelen en geitenkaas

8 grote rode uien4 eetl. olijfolie2 sjalotjes, gesnipperd2 teentjes knoflook, gehakt100 g gemengde paddenstoelen50 g gedroogde tomaten op olie, in stukjes1 eetl. gehakte verse tijm of 1/2 theel. gedroogde Provençaalse kruiden100 g broodkru... bekijk recept »

Ragout van lamskoteletjes met aardappel

16 lamskoteletjes 3 grote aardappelen gewassen in de schil 4 grote uien 6 takjes verse tijm 3 laurierblaadjes 4 dl lamsfond 2 teentjes knoflook in de pel, geplet 4 à 5 el olijfolie peper van de molen zeezout1. Snijd de aardappelen in schijv... bekijk recept »

Portugese Uiensoep

1 liter water 2 teentjes knoflook 80 gram uien 30 gr gehakte peterselie halve dl rode port 20 gr bouillonpoeder 5 gepelde pomodori tomaten half takje rozemarijn Zet de uien aan in olijfolie doe de rozemarijn en de knolook(gehakt) er direct bij. Doe ... bekijk recept »

Uiensoep

-1 kg uien -2 eetlepels boter -zout en peper 1 1/2 l vleesbouillon -peterselie en bieslook Voorbereiding -uien schillen en in schijfjes snijden Bereidingswijze -boter smelten en de uien glazig laten worden -zout en peper erbij -vleesbouillon erover ... bekijk recept »

Uiensoep

4 flinke uien 1 liter bouillon 1 dl wijn tijm zout en peper 25 g margarine Verhit de margarine in een braadpan. Voeg de uien toe en fruit ze tot de uien glazig zijn. Voeg peper en tijm naar smaak toe. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Kook d... bekijk recept »

Gehaktballen op Luikse wijze

1 kg gemengd gehakt (runds / varkens) 2 eieren 3 grote uien 1 goede bundel peterselie 4 sneden wit brood, een beetje verdroogd 1 tas koude melk 50 gr boterhaal de korst van de sneden wit boord af, leg ze in een diep bord en overgiet ze met de melk er... bekijk recept »

Babi pangang (voor 4 personen) :

2 grote uien boter 500 gram varkensfilet of kipfilet 1 klein blikje peren 2 klein blikje tomatenpuree 1 el. bruinesuiker ketjap 1 pak rijstBereiding Snij het vlees in reepjes Doe het vlees in de braadpan Snij de 2 uien in ringen Doe de uien ook in ee... bekijk recept »

Eiersalade

6 eieren2 augurken2 uienmayonaise1 teentje knoflookzout-peper-majoraan-bieslook en cayennepeper Voorbereiding Eieren hard koken en fijn snijdenaugurken fijn snijdenuien fijn snijden Bereidingswijze Mayonaise-augurkjes-uien-knoflook en al de kruiden m... bekijk recept »

Ajam Pangang

600 gram kipfilet 6 grote uien Zakje nasi kruiden Blikje tomatenpuree 6 el bruine basterdsuiker 6 el ketjap manis theelepel sambal (naar smaak meer/minder) Potje atjar tjampoer Zonnebloemolie om in te braden Uien en kip in stukjes snijden, de... bekijk recept »

Pagina 37 van 100