Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Oudjaarrecept Karamba Hot

1 kilo hamlappen 8 eetlepels bruine suiker 1 pond uien 1 1/2 eetlepel bloem 9 theelepels sambal 2 kopjes water 9 eetlepels tomatenketjup 4 theelepels paprika poeder mild 1 1/2 eetlepels ketjap Uien klein snijden en dan bakken hamlappen klein snijden ... bekijk recept »

Pittige kip

400 gr. kipfilet in blokjes Voor de maninade djahe, kaneel, ketoembar, gemalen komijn, zout, kruidnagel gemalen kardamon 2 geperste tenen knoflook zout scheut magere yoghurt scheut tamari (= ongezoete Japanse sojasaus) sambal (trassi of oelek) blikje... bekijk recept »

Sambal boedak

2 rode uien 4 teentjes knoflook Olie 40 lomboks 30 kemiries 1/2 tl sereh 2 salambladeren 3 djeroek-poeroetbladeren 1 dl dikke santen Zout Haal de zaadjes uit de lomboks en wrijf de lomboks fijn, evenals de uien, knoflook en de kemiries Vermeng de lo... bekijk recept »

Uiensoep

400 Gram uien 40 Gram boter 3/4 Liter water (6 Theelepels drinkbouillon) of (1 Rundvleesbouillon blokje) Bereidingswijze Pel de uien en bak ze in de boter goudbruin. (laat ze niet zwart worden) Maak intussen van het water en de poeder ofblokjes een ... bekijk recept »

Uiensoep

50 gr. boter of margarine 4 uiengesnipperd zout versgemalen zwarte peper 2 vleesbouillontabletten 5 takjes peterselie 10 sprietjes bieslook Bereidingswijze In een pan boter verhitten. Gesnipperde uien ongeveer 10 minuten zachtjes fruiten. Zout en pep... bekijk recept »

Pompoensoep

2 kg. pompoen, 2 grote uien, 2 tenen knoflook, stukje verse gember van 3 cm., olijfolie, halve eetlepel grove mosterd, 1 eetlepel kerriepoeder, 2 kruiden- of groentebouillon-tabletten, zout en peper, rode pepersaus, 1 zakje waterkers. Snijd het vruch... bekijk recept »

Uiensoep

1 Kilo uien 2 ons geraspte kaas ( jong of oud) naar eigen smaak stokbrood 100 gram roomboter 3/4 eetlepels bloem Snij de uien niet te klein zet daarna een pan met water op en breng deze aan de kook bak de uien glazig niet te lang gooi een boulionblok... bekijk recept »

Franse Uiensoep

4 grote uien60 gr. boter1 kop water4 koppen runderbouillon8 sneetjes stokbrood1/2 kop geraspte cheddar Snijd de uien in ringen. smelt de boter in een grote pan en voeg de uien toe. fruit de uien 5-10 minuten op middelhoog vuur goudbruin; blijf roeren... bekijk recept »

Rodenbach-Uiensoep

8 middelgrote uien2 teentjes look 50gr.boter0,5l boullon 1 lepel bloem peper&zout 2 flesjes Rodenbach (33cl). Bereidingswijze Doe de 50 gr.boter in een kookpot en laat de boter lichtjes bruinen.De grofgesneden uien en look toevoegen en goudbruin late... bekijk recept »

Franse Uiensoep

4 grote uien60 gr. boter1 kop water4 koppen runderbouillon8 sneetjes stokbrood1/2 kop geraspte cheddar Snijd de uien in ringen. smelt de boter in een grote pan en voeg de uien toe. fruit de uien 5-10 minuten op middelhoog vuur goudbruin; blijf roeren... bekijk recept »

Pagina 38 van 100