Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Tartelette met uien en entrecote

5 el olijfolie 1 net zoete uien ((750 g), in ringen) 1 pak pizzakit (600 g, koelvers) 1 schaal entrecotes (2 stuks) 1 el tijm (potje 15 g)1. Verwarm 3 el olie in een pan en laat de ui op laag vuur in 1 uur zacht worden. Vo... bekijk recept »

Oosterse hutspot met sintletter

1,5 kg kruimige aardappelen geschild 500 g winterpeen geschild en in stukken 3 el vloeibare margarine 300 g uien in ringen 300 g gehaktletter 1 el sambal 2 el ketjap 1 tl djintenKook de aardappelen met de winterpeen 20 min. in water met zout. Verhit ... bekijk recept »

Kruidige uienbloemen

4 rode uien 100 g bloem 1 el ras el hanout (specerijenmengsel) 1 ei 100 ml melk 1 olie om in te frituren 1 el peterselie 1 el citroenrasp 1 snufje zout 1 snufje peper 1 (thee)zeefje1. Pel de uien en hol ze aan de stenge... bekijk recept »

Geroosterde zoete uien met gamba-spek spiesen

5  zoete uien 2 takjes rozemarijn 3 takjes tijm olijfolie om in te bakken 500 g cherrytomaten boter 800 g mini-krieltjes 0.5 bosje bladpeterselie 500 g reuzengarnalen 125 g ontbijtspek 1  citroen Geroost... bekijk recept »

Spinazie-venkelsalade met gemarineerde balsamico-uien

2 rode uien 75 ml balsamicoazijn (Thuis uit eten) 2 el pijnboompitten 1 venkelknol 100 g gewassen spinazie 250 g cherrytomaatjes 4 el olijfolie extra vierge 1 snufje zout 1 snufje peper1. Snijd de uien in ringen en leg ze in een diep bord. Sc... bekijk recept »

Snijbonenstamppot

1 kg kruimige aardappelen 500 g snijbonen (zak à 250 g) 2 uien 2 el olie 300 g runderchipolata 1 el boter 1 bakje tuinkers1. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook in een pan water met zout naar smaak in 20-25 min. gaar. Giet... bekijk recept »

Kruidige schelvis uit de oven

600 g aardappelschijfjes (diepvries) 300 g schelvissen 3 el ovenrub voor vis 100 ml wittewijnazijn ½ el suiker 2 rode uien 500 g romaatjes1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de aardappelschijfjes over een met bakpapier be... bekijk recept »

Omgekeerde rijsttaart

200 g meergranenrijst 1  aubergine 1  courgette 2  rode uien zonnebloemolie 400 g kipfilet 1 l water 1  kippenbouillonblokje 0.5 bosje koriander 400 g kikkererwten 2  pomodori tomaten 1  limoen ... bekijk recept »

Zwitserse quiche met uien

3 eieren 200 g gemalen gruyère 25 cl lichte, verse room 2 eetlepels olie peper en zout 1 plak kruimeldeeg 500 g uien (nettogewicht, gepeld)1. Hak de uien grof en stoof ze in olie in een sauteerpan gedurende 2 minuten op een zacht vuur. Zet een deksel... bekijk recept »

Focaccia met spekreepjes, uien en Parmezaanse kaas

50 g gerookte spekreepjes 1 grote eetlepel geraspte Parmezaanse kaas ½ of ¼ ui (afhankelijk van de dikte) 1 eetlepel olijfolie 1 pak focacciadeeg 2 takjes verse tijm of rozemarijn1. Vraag aan een volwassene om de oven voor te verwarmen op th. 7 – 210... bekijk recept »

Pagina 7 van 100