Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Spruitjesstamppot met uien en spekjes

1 kg Melody aardappelen 1 snufje zout 500 g spruitjes 250 g spekblokjes 3 uien 1 dl melk 1 snufje peper 1 snufje nootmuskaat 1 el kerriepoeder1. Schil en was de aardappelen, snijd ze in stukjes en doe ze met een beetje water en zout in een pa... bekijk recept »

Spinazielasagne met ansjovis

3 uien 2 eetlepels olijfolie 1 pak bladspinazie à la crème (diepvries) 1 zakje besciamella sausmix (pak a 2 zakjes a 50 g) 500 ml halfvolle melk 2 blikjes ansjovis (a 48 g) 1 pak lasagnebladen (250 g) 1/2 zakje gemal... bekijk recept »

Witte-bonensalade

4 eieren (M) 2 uien zout 1 pot witte bonen (ca. 800 g) 3 tomaten (pomodori) 6 takjes peterselie 4 takjes dille 3 takjes munt ½ citroen 3 eetlepels olijfolie (extra vierge) ½ eetlepel witte-wijnazijn (versgema... bekijk recept »

Basisrecept runderbouillon

2 uien 2 kruidnagels 1 stuk schenkel (of 1 bakje soepvlees) 2 teentjes knoflook (ongepeld) 2 winterwortels ((500 g), in grove stukken) 1 dikke prei (in dikke stukken) 4 stengels bleekselderij (in grove stukken) ... bekijk recept »

Karbonade met uien-tomatenjus

2 x 2 schouderkarbonades 25 g boter 2 uien (in ringen) 2 blikken tomatenblokjes (a 400 g) 2 teentjes knoflook 1/2 zakje tijm (a 15 g) 1 zak (tafel)aardappels (koelvers, 800 g)1. Bestrooi de karbonades met zout en peper... bekijk recept »

Entrecote met gekaramelliseerde ui en tijm

500 g rode uien 50 g boter 1 el rietsuiker 2 el rodewijnazijn 2 el tijm 4 entrecotes 2 tl mix voor rundvlees1. Snijd de uien in halve ringen. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de uien op laag vuur ca. 30 min. Schep rege... bekijk recept »

Cake met spek, uien en kaas

2 dikke uien 4 eieren 125 g gemalen emmentaler 200 g gerookte spekreepjes 125 g halfvette verse kazen 1 eetlepel olijfolie peper 200 g zelfrijzend bakmeel1. Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C. 2. Bak de spekreepjes en fijngesneden uien op een mid... bekijk recept »

Gepofte Opperdoezers met bietjes en geitenkaas

600 g Opperdoezer Ronde aardappelen (schoongeboend, gelijk formaat) 4 rauwe rode bieten (ongepeld) 4 rode uien 4 takjes rozemarijn 5 el olijfolie extra vierge 20 g platte peterselie 40 g rucola 100 g zongerijpte Taggia-olijven... bekijk recept »

Hollandse gehaktballen met sojasaus

2 beschuiten 500 g half-om-halfgehakt 2 el Japanse sojasaus 1 el grove mosterd 1 ei 2 uien 4 el olijfolie 1 kropsla 2 el Kikkoman sojasaus 1 el rodewijnazijn1. Verkruimel de beschuiten. Meng het gehakt met de sojasaus, de mosterd, b... bekijk recept »

Gestoofde kalfswangen met appel en amandelschaafsel

700 g kalfswangen (op kamertemperatuur, van de meesterslager*) 2 tl anijszaad 2 tl gerookte paprikapoeder 2 el olijfolie 3 tenen knoflook 600 g geschilde bospenen 4 takjes oregano 2 friszoete appels 340 g Amsterdamse uien 100 m... bekijk recept »

Pagina 9 van 100