Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Freekeh met haricots verts, spek en ui

3 uien 3 el olijfolie 200 g freekeh (pak) 350 g haricots verts 200 g gerookte spekreepjes 4 eieren1. Snijd de uien in halve ringen. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de uien 30 min. op laag vuur, tot ze karamelliseren. Schep... bekijk recept »

Salade met geroosterde uien en blauwe kaas

6 uien 4 eetlepels rode-wijnazijn 5 eetlepels olijfolie 8 takjes tijm 1 zakje veldsla (75 g) 150 g blauwe kaas (bijv. Danish Blue)1. Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5. Uien pellen en elk in vier partjes snijden. Uienp... bekijk recept »

Knapperig pasteitje met uien en gepocheerd ei

25 g vloeibare margarine 2 grote uien 10 g tijm 60 g crème fraîche 50 g gruyère 1 snufje zout 1 snufje peper 4 pasteibakjes 1 el azijn 4 eieren1. Verwarm de oven voor tot 170 °C. 2. Verhit de vloeibare margarine in ee... bekijk recept »

Forel met spek en uien

4 forellen 2 rode uien 8 plakjes gerookt ontbijtspek (versgemalen) peper 2 theelepels gedroogde dragon 20 g koude boter of margarine 4 eetlepels droge witte wijn boter om in te vetten1. Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4. Fo... bekijk recept »

Uiensoep

4 eieren 500 g uien 50 g boter 50 g bloem 1 runderbouillonblokje 3 theelepels (witte wijn)azijn zout en versgemalen peper (versgeraspte) nootmuskaat 100 g Friese nagelkaas (stukje)1. Eieren in ca. 9 minuten hard koken. Uien pelle... bekijk recept »

Geroosterde uien met knolselderij-aardappelpuree

8 rode uien 40 g boter in blokjes 25 g boter 3 takjes verse oregano 100 g blauwaderkaas in 8 blokjes 800 g kruimige aardappelen 0.5 knolselderij geschild 75 ml halfvolle melkVerwarm de oven voor tot 200°C. Verwijder de buitenste schil van de ui en sn... bekijk recept »

Zoetzure Gekarameliseerde Uien

750 g sjalotjes of zilveruitjes (ongepeld)3 el extra virgin olijfolie3 el suikersap van 1.1/2 citroeneen beetje zout Voorbereiding Breng een pan water aan de kookdoe de uitjes erin en laat ze 5 minuten zachtjes koken (om het pellen te vergemakkelijke... bekijk recept »

Bruine Bonen Met Spek En Uien

500 gram bruine bonen water zout 150 - 300 gram doorregen rookspek in dobbelsteentjes gesneden 2 - 4 uien 1 -2 eetlepels boter. Bereidingswijze Was de bruine bonen en week ze tenminste 24 uur in ruim water. Zet ze op met het weekwater en kook ze... bekijk recept »

Gevulde Uien Met Rijst En Pijnboompitten

6 grote uienongepeld 3 eetlepels olijfolie 100 g risottorijst 2 eetlepels Italiaanse kruidenmix (zakje a 20 g)fijngehakt 100 ml droge witte wijn 250 ml kippenbouillon (van tablet) 25 g pijnboompitten 50 g pittige kaas (bijv. grana padano)geraspt Halv... bekijk recept »

Hartige Taartjes Met Bacon En Uien Zonder Kaas!

4 plakjes diepvries bladerdeeg - 20 gr boter - 15 gr bloem - 6 eetl melk - 6 eetl slagroom - peperzoutnootmuskaat - 2 eieren - 1 ui - 75 gr bacon - 1 eetl olie Oven voorverwarmen op 225 graden. Spek-uimengsel over de vormpjes verdelen. Saus erover ve... bekijk recept »

Pagina 11 van 100