Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Geroosterde rode ui met tijmboter

8 rode uien 1/2 bakje verse tijm (a 15 g) 100 g boter (in blokjes) 1 bol knoflook1. Verwarm de oven op 200 °C. Verwijder de buitenste schil van de uien. Snijd een kapje van de onderkant zodat de uien stevig staan. Snijd de bovenkant k... bekijk recept »

Gehakt parmentier deluxe met truffelolie en grana padano

600 g varkensgehakt 500 g zoete aardappelen 400 g aardappelen 4 uien 10 g verse tijm 70 g geraspte grana padano 40 g amandelen Enkele druppels truffelolie 2 eetlepels olijfolie 30 g boter 2 eetlepels boter (voor het gratineren) peper en zout1. Schil... bekijk recept »

Gevulde uien met rijst en pijnboompitten

6 grote uien (ongepeld) 3 eetlepels olijfolie 100 g risottorijst 2 eetlepels Italiaanse (kruidenmix (zakje a 20 g), fijngehakt) 100 ml droge witte wijn 250 ml kippenbouillon (van tablet) 25 g pijnboompitten 50 g pittige k... bekijk recept »

Kaas uienquiche

4 middelgrote rode uien2 normale uien (of ongeveer 12 verse cocktailuitjes)1 teentje knoflook4 eieren200 ml slagroomPaar takjes verse tijmPeper en zout125 grBegin met het maken van het deeg: Meng de bloem met het zout en kneed met je vingers de boter... bekijk recept »

Hartige taart met bospeen, cottage cheese en basilicum

5-6 plakjes hartige taartdeeg ontdooid 4 uien schoongemaakt 2 el olijfolie 1 bos bospeen geschild 3 eieren 400 g cottage cheese 20 g verse basilicumVerwarm de oven voor tot 220°C. Vet de taartvorm in met een beetje olijfolie. Bekleed de vorm met het ... bekijk recept »

Frisse salade met witte kaas en croutons

1 ciabatta (Italiaans brood, 250 g) 4 uien 4 el (olijf)olie 1 tomaat 1 komkommer 1 zak gemengde ijsbergsla (extra (200 g)) 1 el azijn 300 g witte kaas 1 beker croutons (Italiaanse kruiden (75 g))1. Ciabatta volgens gebr... bekijk recept »

Gevulde groenten

650 g gemengd gehakt (varken/kalf) 2 grote uien 1 kleine aubergine 2 ronde courgettes 2 kleine rode paprikas 2 grote tomaten 10 g platte peterselie 10 g verse munt 5 g rozemarijn 5 g verse oregano 30 g gedroogde tomaten 15 g verse geitenkaas 25 g ger... bekijk recept »

Slaatje van zoete uien met azijn en sinaasappel

550 g zoete uien 1 fles wijnazijn op oude wijze 4 kleine sinaasappels 100 g ontpitte zwarte olijven 3 eetlepels vloeibare honing 6 eetlepels olijfolie peper en zout 1 snuifje kaneelpoeder1. Pel de uien, halveer en snij in fijne reepjes. Doe ze in een... bekijk recept »

Ossenhaas met citrussalade

1 zakje pijnboompitten (55 g) 3 rode uien (in dunne ringetjes) 1 citroen (uitgeperst) 4 sinaasappels 4 grapefruits 7 el olie 2 x 200 g verse spinazie 4 uien (geschild en in kwarten) 1 bakje kastanjechampignons ... bekijk recept »

Gevulde tomaten op Byzantijnse wijze

4 eetlepels extra reine olijfolie 1 koffielepel gedroogde marjolein 0,5 koffielepel gemalen kaneel 1 snuifje griessuiker 2 grote uien 4 grote vleestomaten 150 g langkorrelrijst 1 eetlepel peterselie 40 g rozijnen1. Verwarm de oven voor op stand 6 (18... bekijk recept »

Pagina 10 van 100