Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Bouillabaisse Op Z'n Marseillaans

3 kilo vis 3/4 liter witte wijn 1 glas cognac 4 uien 6 sjalotjes 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 tomaten bouquet garni peper zout 2 preien 3 eetlepels olijfolie saffraanpoeder aroma 1 kreeft 1 kilo mosselen in schelp 200 gram gepelde ... bekijk recept »

Vegetarische Kerrierijstschotel

Zilvervliesrijst Gele kerrie of marsala Cayennepeper Oregano - Katjang pedisnootjes boterliefst ongezout 2 uien 1 rode paprika 2 verse tomaten. Zet een rijstpan op hoog vuur voor 3/4 gevuld met water. diameter van 20 cm is goed. Vul twee kopje... bekijk recept »

Ratatouille

- 100-200 ml olijfolie - 3-4 uien - 4-5 teentjes knoflook - 1 grote aubergine - 1 grote courgette - 1 rode paprika - 7-8 middelgrote tomaten - handje champignons (facultatief) - circa 300 ml droge witte wijn - zout en peper - Provençaalse kruid... bekijk recept »

Franse Uiensoep

500 gr. gepelde uien 50 gr. mergarine of boter 2-3 geperste teentjes knoflook 30 gr. bloem 1,5 liter zelfgemaakte bouillon van plantaardige of vleesbouillontabletten of korrels 8 sneetjes stokbrood of halve witte boterhammen zonder korst zoutpeper ui... bekijk recept »

Ratatouille Met Kappertjes

6 stuks tomatenontvelde -1 stuk paprikarode -1 stuk paprikagroene -1 kleine aubergine -1 kleine courgette -2 stuks uien -2 teentjes knoflook -1 mespuntje kruidnagelgemalen -2 tl. kappertjes -1 el. kruidenProvencaalse -Zout -Peper In plaats... bekijk recept »

Pompoensoep

- 1 kg pompoen - 2 groentebouillon blokjes - 1 liter water - 2 uien - 2 tenen knoflook - 1 blik tomatenblokjes - 2 laurierblaadjes - 1 tl sambal - 2 tl komijn - 2 tl kerrie - 2 el olijfolie - creme fraich - Naanbrood - zout en peper Voorbereiding - m... bekijk recept »

Franse Uiensoep Met Wijn

2 witte uien (liefst niet al te oud) 20 gram boter zout peper 2 sneden brood (liefst boerenwitbrood) 0,5 liter vleesbouillon (van bouillonblokje) 0,5 dl droge witte wijn (of iets meer) 100 gram Gruyere beetje cayennepeper Pel de uien en snijd ze in ... bekijk recept »

Champignonsoep

1 ltr lauw warm water21/2 boullionblokje2 rode uien25 gram boter50 gr bloem1/2 pakje roomculinaire en 11/2 doos champignonbeetje peterselie Hulpmiddelen Gardepan. Hulpmiddelen - Gardepan. Voorbereiding Champignon en uien snijden Bereidingswijze Bote... bekijk recept »

Pastasaus Met Blauwe Schimmelkaas

1 a 2 uien 250 g broccoli bakje champignons (250 g) 150 g blauwschimmelkaas (bijv. roquefort of danish blue) 2 a 3 eetl. olijfolie 250 g hamblokjes zakje kant- en-klare witte saus peper Provencaalse kruiden scheutje witte wijn Voorbereiding Pel en ha... bekijk recept »

Garnalen-uiensoep

2 grote uien 1 teentje knoflook 2 el olijfolie 1 liter melk 25 gr boter 25 gr bloem 1 el tomatenpuree 2 visbouillontabletten peper 100 gr garnalen nootmuskaat 2 el bieslook. Pel de uien en snipper ze fijn. Pel het teentje knoflook en hak het fijn. Ve... bekijk recept »

Pagina 83 van 100