Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Gehaktschotel met blauwe kaas

500 g gemengd gehakt150 g blauwschimmelkaas2 uien2 appels2 peren50 g amandelschilfers0.25 kl ras-el-hanout1 rol bladerdeeg (kant-en-klaar)boterpeperzout1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bak het gehakt rul in de pan, kruid met ras-el-hanout, peper... bekijk recept »

Varkenshaasje met spruitjes, amandelschilfers en zoete-uienpuree

2 varkenshazen (250g elk)750 g spruitjes200 ml runderbouillon50 g amandelschilfersolijfoliepeperzout1 kg aardappelen2 zoete uien2 zoete uien0.5 bosje bladpeterselie100 ml melkboternootmuskaatpeperzout1. Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de aard... bekijk recept »

Everzwijnragout met polenta en truffelolie

800 g everzwijnstoofvlees250 g spekblokjes500 g gemengde bospaddenstoelen1 teen knoflook2 lente-uien2 uien375 ml rode wijn800 ml wildfond2 el bloem3 el veenbessenconfituurkruidentuiltje (tijm, laurier, peterselie)2 kruidnagels4 jeneverbessenbotertruf... bekijk recept »

Gegratineerde kabeljauw met geitenkaas

4 kabeljauwfilets (elk ongeveer 150g)250 g geitenkaas1 el cranberry's (vers of gedroogd)4 gedroogde tomaten (in olie)3 uien1 kl citroensap6 takjes tijm40 g boter (en wat extra)peperzout1. Verwarm de ovengrill voor. Vet een bakblik in met boter. 2. De... bekijk recept »

Rode-uiensoep

750 g rode uien (gesnipperd)100 g rode uien (voor het garneren)1 preiwit (in ringen)1 stengel witte selder (in boogjes)1 aardappel (in blokjes)1.5 l gevogeltebouillon (of kalfsbouillon)1 kruidentuiltje1 kl suiker1 takje gehakt peterselie4 el emmental... bekijk recept »

Tartiflette (3)

1 kg vastkokende aardappelen350 g reblochonkaas100 g spekblokjes2 uien0.5 kl witte peperkorrels2 el oliezout1. Spoel de aardappelen en kook ze gaar in de schil. Pel de uien en snipper ze. 2. Verhit de olie in een pan. Bak daarin de uien glazig. Voeg ... bekijk recept »

Pepersteak met worteltjes en gebakken ui

4 steaks (pepersteak, 125 g elk)4 uien (kleine)400 g fijne bonen (of peultjes)8 wortelen (dikke)250 ml groentebouillon1 kl tijm0.5 bosje peterselieboterpeperzout1. Schraap de wortelen, snij ze in de lengte doormidden en vervolgens in schuine stukken.... bekijk recept »

Quiche met ui en kaas

1 rol bladerdeeg (kant-en-klaar)8 rode uien (in dunne ringen)200 ml room150 g emmentaler (geraspt)3 eieren2 el bieslook1 klontje botersnuifje nootmuskaatpeperzout1. Smelt de boter in een pan. Doe de uien erbij en laat ze 30 minuten zachtjes fruiten. ... bekijk recept »

Ratatouille

2 aubergines (in blokjes)2 courgettes (in dikke plakken)1 rode paprika (in reepjes)1 groene paprika (in reepjes)4 tomaten (in vieren)3 cl extra vierge olijfoliepeper1 el verse basilicum (fijngehakt)2 teentjes knoflook (geperst)2 uien (fijngesnipperd)... bekijk recept »

Gevulde konijnenrug

1 konijnenrug (van 700 g, uitgebeend)2 uien2 teentjes knoflook0.5 bosje basilicum0.5 bosje kervel6 zongedroogde tomaten2 el pijnboompitten1 ei3 el boter4 sneetjes gerookt spek200 ml droge, witte wijnuit de molen peperzout1. Verwarm de oven voor op 18... bekijk recept »

Pagina 84 van 100