Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Erwtensoep stap-voor-stap

500 g spliterwten 300 g hamlappen 1 schouderkarbonade 1 speklapje 2 liter kraanwater 1 grote kruimige aardappel 1 dunne prei ½ struik bleekselderij 250 g winterpeen 2 uien 2 laurierblaadjes 285 g rookworsten1. Breng de erwt... bekijk recept »

Stoofpot met wortel

700 g runderlappen 2 uien 2 tenen knoflook 2 winterpeen 50 g boter 100 g magere spekreepjes 3½ dl rode wijn 4 dl kraanwater ½ tl tijm 2 laurierblaadjes 1 vleesbouillontablet 250 g kastanjechampignons (bakje) 2 e... bekijk recept »

Linzenmaaltijdsoep

2 uien 500 g winterpeen 1 tomaat 2 el olijfolie 1 tl gemalen geelwortel (kurkuma) 1 tl komijn (djinten) 1 tl gemalen koriander (ketoembar) 400 g linzen (blik) 1 liter kraanwater 400 ml kokosmelk (blik) 1 groentebouillont... bekijk recept »

Aardappel en peen

1 kg aardappelen (iets kruimig) 600 g winterpeen (in dunne plakken) 2 uien (in ringen) 100 ml halfvolle melk 1 el gedroogde dragon 4 el paneermeel 40 g boter1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Schil de aardappelen. Snijd ze ... bekijk recept »

Geroosterde pastinaak met wortel

3 pastinaken 250 g winterpeen 500 g kruimige aardappelen, roodschillig 4 el olijfolie 2 tenen knoflook 2 tl gedroogde tijm 240 g gerookt ontbijtspek (stukje) 150 g witte kaas1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de pastinaken en... bekijk recept »

Bolognesesaus

1 tuinkruidenbouillontablet 1 grote ui 1 winterpeen 3 stengels bleekselderij 100 g ontbijtspek (stukje) 30 g boter of margarine 400 g rundergehakt 150 ml rode wijn 2 eetlepels tomatenpuree zout versgemalen zwarte peper 3 dl... bekijk recept »

Seizoensgroenten met rodewijnboter

1 pastinaak 1 winterpeen 200 g spruitjes 3 el olijfolie 250 g champignons 1 snufje zout 1 snufje peper 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden 40 g smaakboter rode wijn1. Kook de pastinaak, peen en spruiten in water met zout in 10 min. beetgaar. Sp... bekijk recept »

Pasta met Italiaanse vissaus

300 g penne (pasta, zak 500 g) 3 el olijfolie 2 uien (gesnipperd) 1 bakje champignons ((250 g), in plakjes) 350 g winterpeen ((zak 1 kg), grof geraspt) 1 blik tomatenblokjes (400 g) 1 schaal tilapiafilet ((28... bekijk recept »

Groentecurry met aardappelsamosa's

1 ui 3 teentjes knoflook 4 eetlepels olie 1½ eetlepel sambal 1½ eetlepel suiker 2½ eetlepel kerriepoeder ½ eetlepel komijn 1 zak voorgekookte aardappeldobbeltjes (450 g) 3½ eetlepel kruidenbouillonpoeder ... bekijk recept »

Rosbief in saliesaus met appel en geroosterde groenten

1 kg kruimige aardappel 250 g rode uien 500 g winterpeen 2 friszoete appels (bijv. pink lady) 50 g boter 785 g culinaire rosbief 100 g gerookte spekreepjes 150 ml Crisp Apple Cider 380 ml vleesfond 15 g salie1. Schil de aardapp... bekijk recept »

Pagina 12 van 71