Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Ovengeroosterde pastinaak met aioli

400 g pastinaken 200 g winterpeen 1 rode paprika 2 el olijfolie 7½ g tijm 2 tl grof zeezout 1 mespunt chilipeper (uit molen) 100 g aioli1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de pastinaak en winterpeen en snijd in frieten. V... bekijk recept »

Wortelcupcakes met creamcheese

4 eieren (op kamertemperatuur) 2 rozen ((wit of geel), alleen de bloemblaadjes) 6 el kristalsuiker (fijn (pak 750 g)) 125 g bruine basterdsuiker (zak 500 g) 150 ml zonnebloemolie 125 g winterpeen (geraspt) 150 g z... bekijk recept »

Ovenhutspot

250 g ui 300 g winterpeen 300 g knolselderij 1 kg vastkokende aardappelen 500 ml water 1 bouillon keteltje groenten (28 g) 2 el vloeibare margarine 1 takje tijm 1 ingevette ronde ovenschaal 1 aluminiumfolie1. Verwarm de oven voor tot 180 &de... bekijk recept »

Ossenstaartsoep met kruidendumplings

1 kg ossenstaart (op kamertemperatuur, van de meesterslager*) 1 el olijfolie 1 winterpeen 1 ui 4 kruidnagels 1 prei 2 tenen knoflook 2 laurierblaadjes 15 g tijm 1½ liter runderbouillon 350 ml shiraz 2 el Madeira (... bekijk recept »

Minestrone met garnalen

1 rode ui 1 winterpeen 200 g sperziebonen 3 el olijfolie 140 g tomatenpuree 2 liter kraanwater 3 visbouillontabletten 400 g cannellinibonen 200 g pastaschelpjes (pasta per zuppa conchigliette) 300 g spinazie 500 g rauwe & gep... bekijk recept »

Pittige wortelsoep met tuinbonen

3 eetlepels olie 2 uien (gesnipperd) 2 theelepels sambal oelek 2 theelepels komijn (djinten) 600 g winterpeen (in dunne plakken) 1 liter groentebouillon (tablet) 1 pot tuinbonen ((660 g), uitgelekt) 1 stokbrood&... bekijk recept »

Wortelsoep met 'pepernoten' van gehakt

1 grote winterpeen 2 eetlepels olie 100 ml sinaasappelsap 750 ml kippenbouillon (van tablet) 1 schaaltje verse rundersoepballetjes (ca. 200 g) versgemalen zwarte peper 4 eetlepels slagroom1. Winterpeen schoonmaken en in plakken ... bekijk recept »

Gestoomde tong met wortel en bosui

4 tongfilets 2 eetlepels limoensap 4 eetlepels sojasaus 1 grote winterpeen 2 zakjes bosuitjes (a 3 stuks) 2 eetlepels verse peterselie (plat (schaaltje a 20 g), fijngesneden)1. Spoel de tongfilets af onder koud water en dep ze dro... bekijk recept »

Jachtschotel met wortelpuree

500 g winterpeen (geschild) 1 kg aardappelen (iets kruimig, geschild) 100 g boter 500 g rundergehakt 1 blikje tomatenpuree (70 g) 1 rode paprika (in stukjes) 1 aubergine (in blokjes) 150 ml halfvolle melk1. Snij... bekijk recept »

Groentensoep met ballen

2 el verse peterselie 1 beschuit 300 g half-om-halfgehakt ½ el Zaanse mosterd 1 ei 2 winterwortels 1 prei 50 g selderij 250 ml basis voor kippensoep 1 liter kraanwater 15 g rijst1. Snijd de peterselie fijn. Kruimel de beschui... bekijk recept »

Pagina 15 van 71