Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Côte de boeuf met rodewijnjus

1 côte de boeuf (ca. 1 kg, van de meesterslager*) 4 el olijfolie 30 g boter 1 ui 4 tenen knoflook 75 g winterpeen 2 stengels bleekselderij 1 prei 8 g tijm (bakje à 15 g) 375 ml rode wijn 1 el bloem1. Dep het vlees droog... bekijk recept »

Erwtensoep van Mar

1 pak spliterwten ((500 g), gewassen) 1 knolselderij (geschild en in blokjes) 1 winterpeen ((250 g), geschild en in plakjes) 2 schouderkarbonades (schaal 360 g) 200 g zuurkoolspek (stukje) 2 liter rundvleesbouillon&... bekijk recept »

Romige wortelcurry met kokos en cashewnoten

1 el wokolie 2 uien in partjes 750 g winterpeen in stukken 1.5 el kerriepoeder 1 groentebouillontablet 200 ml kokosmelk 1 limoen uitgeperst 150 g cashewnoten grof gehakt 4 takjes koriander of peterselie grof gehaktVerhit de olie in een hapjespan en r... bekijk recept »

Wintersalade met knolselderij

1 zakje hazelnoten (75 g) 1 kleine winterpeen 150 g knolselderij (schoongemaakt) 1 eetlepel rode-wijnazijn 3 eetlepels (walnoten)olie 1 zak ijsbergsla met frisée (200 g) 1 zak veldsla (75 g) ½ zakje verse bieslo... bekijk recept »

Extra gevulde groentesoep

300 g winterpeen 4 stengels bleekselderij 1 prei 40 g selderij 1 ui 1½ liter kraanwater 3 laurierblaadjes ¼ knolselderij 3 rundvleesbouillontabletten 200 g half-om-halfgehakt 50 g vermicelli1. Snijd de uiteinden van de w... bekijk recept »

Pasta met geroosterde groenten

250 g kastanjechampignons 3 tomaten 300 g broccoli 250 g winterpeen 2 rode uien 1 el balsamicoazijn 2 el olijfolie 250 g volkoren penne 200 g witte kaasblokjes (pot)1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Maak de kastanjechampignons s... bekijk recept »

Hutspot uit de oven met gekruide hazelnoten

2 el venkelzaad 6 el koolzaadolie 2 tl zeezout 400 g winterpeen 4 uien 1 kg iets kruimige aardappelen 2 tenen knoflook 95 g hazelnoten 2 tl kaneel 1 tl kerrie 25 g boter 200 ml volle melk1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Kneus ... bekijk recept »

Salade van groentekerriekoekjes met tofu

2 eieren 6 eetlepels bloem ½ eetlepel kerriepoeder 1 teentje knoflook (geperst) ¼ courgette (grofgeraspt) ¼ dunne winterpeen (grofgeraspt) ½ schaaltje minimaïskolfjes (in plakjes a 125 g) 100 g ro... bekijk recept »

Broodje burger met verborgen groenten

1 middelgrote ui (middelgroot) 150 g winterpeen 1 stengel bleekselderij 80 g Parmezaanse kaas (stukje) 300 g mager rundergehakt (AH Biologisch) 3 el paneermeel 2 tomaten 1 krop babyromainesla 4 stuks volkoren bollen 4... bekijk recept »

Klassieke kippenbouillon

3 liter kraanwater 1 hele kip 200 g winterpeen 200 g preien 1 ui ½ struik bleekselderij ¼ tl gemalen kruidnagel ¼ tl nootmuskaat 1 zakje verse peterselie 2 laurierblaadjes1. Leg de kip in een pan met het water. Breng ... bekijk recept »

Pagina 18 van 71