Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Zweedse balletjes

25 g boter 1 schaal Zweedse balletjes (12 stuks, biologisch) 2 uien (gesnipperd) 500 g winterpeen (in plakjes) 2 zakken krieltjes (klein (a 450 g)) 1 prei (gewassen en in ringen) 1 beker crème fraîche (200 g)... bekijk recept »

Chinese loempia

10 vellen filodeeg (diepvries) 160 g kipfilet 1 teen knoflook 1 cm verse gemberwortel 2 el Japanse sojasaus 1 winterpeen 2 eieren 50 g taugé1. Bewaar het filodeeg tot gebruik onder een vochtige theedoek. Snijd de kipfilet in reepje... bekijk recept »

Lekkerbekjes met remouladesaus

550 ml zonnebloemolie 800 g voorgekookte aardappelschijfjes boter 100 g bloem 50 g maïzena 150 ml bruisend bronwater 4  kabeljauwfilets à 150 g Opgebakken aardappelschijfjesVerhit 50 ml olie in een koekenpan en bak de a... bekijk recept »

Scholrolletjes

6 eetlepels olijfolie extra vierge 1 grote ui (gesnipperd) 3 tenen knoflook (fijngehakt) 500 g winterpeen (in stukjes) 1/2 eetlepel paprikapoeder 2 theelepel gemalen komijn (djinten) 2 theelepels sambal oelek 1 citro... bekijk recept »

Worteltaart met banaan

4 eieren 200 g lichtbruine basterdsuiker (zak à 600 g) 1 mespunt zout 200 ml zonnebloemolie 250 g zelfrijzend bakmeel (pak à 500 g) 2 tl gemalen kaneel 8 g bakpoeder (zakje à 16 g) 300 g winterpeen 2 bananen 60 g waln... bekijk recept »

Gnocchi met tomatensaus

1 kg kruimige aardappels (geschild en in stukken) 1 el olijfolie 1 ui (gesnipperd) 1 winterpeen (geschild en in zeer kleine blokjes) 1 stengel bleekselderij (in zeer kleine blokjes) 8 trostomaten (in parten) 25 g ... bekijk recept »

Gestoomde kip met wortellinten

200 g kipfilet 2 cm verse gember 2 el sojasaus 1 winterpeen 1 zakje bosuitjes (3 stuks) 200 g peultjes (schoongemaakt) 200 g tuinerwten (pak a 450 g, diepvries) 1 citroen (uitgeperst)1. Snijd de kipfilet in dunne pla... bekijk recept »

Italiaanse vissoep

1 zak zeevruchtencocktail (diepvries, 500 g) 7 eetlepels olijfolie extra vierge 1 ui (gesnipperd) 2 teentjes knoflook (gepeld) 1 bospeen ((of 10 cm winterpeen), in kleine blokjes) 1 stengel bleekselderij (in kleine ... bekijk recept »

Aardappel-wortelgratin

750 g aardappelen (vastkokend) 2 uien 2 slavinken 500 g winterpeen (geschild) 2 tenen knoflook 2 eieren 1 el paprikapoeder 200 ml volle melk 100 g geraspte belegen kaas (50)1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Boen de aar... bekijk recept »

Snijbonen-wortel-salade met hazelnoten

400 g snijbonen 400 g winterpeen 50 g hazelnoten 1 el arachideolie 2½ el zoete chilisaus1. Verwijder de steelaanzet van de snijbonen en snijd in stukken van 2 cm. Schil de winterpeen en snijd in plakjes van een ½ cm. Kook de groenten in ... bekijk recept »

Pagina 20 van 71