Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Oosterse gehaktballetjes met pastinaak

2 sneetjes witbrood 50 ml volle melk 500 g rundergehakt 1 tl zout ½ el Franse mosterd ½ tl kerriepoeder 1 ei ½ tl paprikapoeder 1 kleine ui 200 g gele rijst 400 g pastinaken 2 el zonnebloemolie 175 ml satésaus m... bekijk recept »

Mediterrane radijssalade

1 stokbrood 1 teen knoflook 8 el olijfolie 300 g kipfilet 1 tl gemalen komijn (djinten) 1 tl kerriepoeder 2 el vloeibare honing 2 bosjes radijsjes 250 g winterpeen 2 el azijn 300 g spinazie1. Verwarm de oven voor op 200 °C. 2. Sni... bekijk recept »

Groentesoep

300 g winterpeen 4 stengels bleekselderij 1 prei 3 laurierblaadjes 1 ui 1½ liter kraanwater 250 g knolselderij 3 tabletten groentebouillontabletten1. Snijd de uiteinden van de winterpeen ruim af en doe deze in een vergiet. Voeg de ... bekijk recept »

Rybnik (Russische vispastei) van Alexei

5 eieren 300 g oud witbrood (zonder korst) 250 ml paddenstoelenbouillon (van tablet) 1 zoete ui (in ringen) 3 eetlepels boter 100 g winterpeen (in reepjes) 125 g paddestoelenmelange (in plakjes) 1 kg witte visfi... bekijk recept »

Portobello gevuld met puree van zoete aardappel

3 el olijfolie 4 portobello paddenstoelen 1 snufje zout 1 snufje peper 2 sjalotjes 1 el oregano 1 kleine winterpeen 6 gedroogde abrikozen 1 el gembersiroop 4 el ongezouten cashewnoten 800 g zoete aardappel (bataat) 1 dl magere melk 1 staa... bekijk recept »

Romige risotto met wortel en gorgonzola

2 uien 6 eetlepels olijfolie 400 g risottorijst (pak a 500 g) 800 g winterpeen (zak a 1 kilo) 180 g gorgonzola (kaas) 1 zakje verse peterselie (30 g) 1 pakje room culinair (200 ml)1. Uien pellen en snipperen. In b... bekijk recept »

Foeyonghai met garnalen

1 dunne prei 100 g winterpeen 2 kleine uien 2 tenen knoflook 3 takjes verse selderij 4 el tuinerwten (diepvries) 3 el olie 8 eieren 125 g roze garnalen ½ tl zout 1 cm verse gemberwortel 70 g tomatenpuree 250 ml kippe... bekijk recept »

Hertenbiefstuk met kriekenjus

4 (herten)biefstukken (op kamertemperatuur) 4 el olijfolie 50 g boter 1 ui (fijngesnipperd) 100 g winterpeen (in dunne plakjes) 1 stengel bleekselderij (fijngesneden) 2 kruidnagels 1 kaneelstokje 1 doosje kersen&nb... bekijk recept »

Roberto Payers spaghetti bolognese

100 g ui 100 g winterpeen 100 g bleekselderij 3 el olijfolie 300 g tartaar 2 kruidnagels 6 jeneverbessen 1 blik tomatenblokjes (400 ml) 150 ml droge witte wijn (Italiaans) 150 g spaghetti 2 el Parmezaanse kaas (gera... bekijk recept »

Snelle runderstoof met wortel en puree

1 ui 1 winterpeen 2 bosuien 2 el olijfolie 600 g runderreepjes 400 g tomatenblokjes 1 runderbouillontablet 1 laurierblaadje (of 1 tl gemalen laurier) 100 ml kraanwater 750 g aardappelpuree (diepvries)1. Snipper de ui. Snij... bekijk recept »

Pagina 23 van 71