Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Spaghetti met tomatensaus en worstjes

1 duopak gerookte spekblokjes (250 g) 1 schaal Toscaanse worstjes (ca. 270 g) 1 ui (gesnipperd) 1 teen knoflook (fijngesneden) 5 stengels bleekselderij (in stukjes) 300 g winterpeen (in stukjes) 2 blikken tom... bekijk recept »

Linzensoep met korianderpesto

600 g winterpeen 2 stengels bleekselderij 1½ liter kraanwater 250 g rode splitlinzen (zak 900 g, Valle del sole) 3 kippenbouillontabletten 6 el olijfolie 15 g koriander 250 g schelvisfilet 1 el za'atar (kruidenmelange, ... bekijk recept »

Biefstuk met salie roomsaus

Bosje salie 1 grote ui 1 middelgrote winterpeen 100 gram knolselderij 1 eetlepel tomatenpuree 5 eetlepels witte wijn 1 dl room 200 ml runderfond (glazen pot) blokje runderbouillon Peper en zout 4 stukken mooie biefstukSn... bekijk recept »

Boerenkoolstamppot met wortel, pastinaak & gehaktbal

500 g half-om-halfgehakt 1 ei 2 tl gemalen laurier 25 g boter 340 g Amsterdamse uien (uitgelekt) 800 g kruimige aardappelen 400 g pastinaak 200 g winterpeen 300 g gesneden boerenkool1. Doe het gehakt in een kom, meng met het ei e... bekijk recept »

Groentefriet met gembermosterd

250 g winterpeen 1 gele paprika 1 komkommer 4 stengels bleekselderij 4 el mayonaise 4 bolletjes Chinese stemgember (potje 240 g) 1 el grove mosterd 125 ml crème fraîche (bekertje 125 ml)1. Snijd de paprika in repen. Schil de p... bekijk recept »

Budner Gerstensuppe

300 g bundnerfleisch of gedroogde ham of spek 2 uien 1 winterpeen 0.5 knolselderij 1 prei 100 g gerst of parelgort (6 uur geweekt in koud water) olijfolie 2 laurierblaadjes 2.5 l bouillon 50 g bloem 200 ml room zout versgemalen peper 1 bosje ... bekijk recept »

Risotto alla Milanese

125 g winterpeen 3 stengels bleekselderij 1 ui 2 tenen knoflook 2 sjalotten 50 g Parmezaanse kaas 2 el olijfolie 4 mergpijpjes (schaal à 2 stuks, afdeling vlees) 1½ liter kraanwater 50 g boter 300 g risottorijst (za... bekijk recept »

Wortel-spinaziestamppot met pepersteak

1 kg grote aardappelen ((zak 3 kg), geschild en in stukken) 500 g winterpeen ((zak 1 kg), in plakjes) 1/2 pak spinazie (fijngesneden (a 450 g, diepvries)) 2 el olie 2 schaaltjes pepersteaks (a 200 g) 1 ui (in halve ... bekijk recept »

Groentefriet met falafel en yoghurtsaus

2 winterpenen ½ knolselderij 2 groene paprika's 3 el rijstolie 2 tl zeezoutmix groene kruiden (kruidenmolen) 234 g falafelballetjes (schaal) 13 g verse bieslook (bakje à 25 g) 100 ml magere yoghurt1. Verwarm de oven ... bekijk recept »

Erwtensoep met vleesribbetjes

500 g spliterwten 1 knolselderij 1 kleine winterpeen 2 preien 2 grote aardappelen 500 g vleesribbetjes 200 g spek 2 el verse selderij 1 ui 3 vleesbouillontabletten 2,5 l water 1 snufje zout 1 snufje peper1. Zet een grote pan met de splite... bekijk recept »

Pagina 25 van 71