Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Groente met dip

300 g sperziebonen 1 zak rode puntpaprika's (2 stuks) 1 komkommer 200 g winterpeen 2 rijpe avocado's (geschild) 1 limoen (uitgeperst) 1 el vloeibare honing 250 g Griekse yoghurt (0% (beker 500 g)) 2 el zoete chilis... bekijk recept »

Perline met rauwe ham en tomatensaus

1 stengel bleekselderij 1 winterpeen (fijngesneden) 2 eetlepels olijfolie 1 ui (fijngesnipperd) 1 blik gepelde tomaten (in tomatensap (400 g)) 1 pak spinazie à la crème (450 g, diepvries) 100 g geraspte jonge kaas 2 ... bekijk recept »

Kippenbouillon met prei

1 scharrelkip 2 stuks prei 1/2 winterpeen ((1 stuk 250 g), in stukken) 2 uien (grof gesneden) 4 stengels bleekselderij (grof gesneden) 2 laurierblaadjes 1/2 bakje verse tijm (a 15 g) 1 bakje verse peterselie (pl... bekijk recept »

Kruidige wortelsoep met gerookte kip

1 liter kraanwater 500 g winterpeen 2 kippenbouillontabletten 1 ui 1 rode paprika 2 stengels bleekselderij 120 g kipfilets fumé 2 el olijfolie 2 tenen knoflook 1 el Mexicaanse kruiden (zakje) 150 ml droge witte wijn 125 ml ... bekijk recept »

Stoofpot met muntsaus

1 schaal riblappen ((465 g), in blokjes van 2 x 2 cm) 1/2 duopak magere spekreepjes (a 250 g) 25 g boter 2 uien (in halve ringen) 3 stengels bleekselderij (in stukjes) 200 g winterpeen (in plakjes) 1 bakje champig... bekijk recept »

Runderstoofvlees met rode wijn

2 uien 2 laurierblaadjes (zakje) 5 jeneverbessen 2 el gedroogde rozemarijn 1 kg runderriblap (schaal) 750 ml volle rode wijn (bijv. Chianti) 400 g winterpeen 4 stengels bleekselderij 25 g boter 2 el olijfolie1. Snippe... bekijk recept »

Bami met spitskool en gehakt

300 g mienestjes (pak 500 g) 2 el olie 1 ui (gesnipperd) 300 g rundergehakt 250 g winterpeen (in halve plakjes) 1 bakje champignons ((250 g), in kwarten) 1 zak gesneden spitskool (300 g) 1 bakje boemboe voor bam... bekijk recept »

Couscous met zeven groenten

2 grote uien 100 g boter 500 g lamslappen 2 tl gemberpoeder (djahé) 0.05 g saffraan 500 g pompoen 500 g winterpeen 500 g aardappelen 3 tomaten 200 g kikkererwten 2 el olijfolie 350 g rundergehakt 500 g courgette 200 g rozijn... bekijk recept »

Gadogado met rijst

300 g witte rijst 200 g sperziebonen ½ winterpeen 150 g gesneden spitskool 4 eieren 3 cm verse gember 400 ml kokosmelk 1½ el sambal manis 75 ml ketjap manis 200 g pindakaas met stukjes noot 125 g taugé 50 g gebakken ui... bekijk recept »

Camembertfondue met dippers

1 camembert in houten doosje (250 g) 1 takje rozemarijn 1 teen knoflook 1 el olijfolie 1 stokbrood 1 winterpeen 3 stengels bleekselderij 1 rode paprika 1 bakplaat1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Haal de camembert uit het doosje en verw... bekijk recept »

Pagina 28 van 71