Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Bouillon met cranberry's

1¾ liter rundvleesbouillon (van 3 tabletten) ½ kaneelstokje 250 g winterpeen 100 g pekelvlees ((vleeswaren), in reepjes) 3 el cranberrycompote (potje 350 g) 2 el platte peterselie (fijngesneden)1. Breng de boui... bekijk recept »

Clubsandwich met avocadomayonaise

1 teentje knoflook 0.5 bosje dragon 1  avocado (hass) 5 el mayonaise 2 el crème fraîche Avocadomayonaise Pel en snijd de knoflook. Rits de dragonblaadjes van de takjes. Halveer de avocado en verwijder de pit. Snijd het vrucht... bekijk recept »

Stoofschotel met scones (cobbler)

stoofschotel 3 eelt olijfolie600 gr magere runderlappen/sukadelappen3 theel suiker1 grote winterpeen, in plakjes4 grote uien, in ringen250 gr champignons700 ml runderbouillon (van tablet of zelf gemaakt)1 blik gepelde tomaten a 400 gr Zout en peper2... bekijk recept »

Heldere kippen-paddenstoelensoep

1 winterpeen 1 prei ½ struik bleekselderij 2½ liter kraanwater 4 scharrelkippenpoten 15 g tijm 2 laurierblaadjes 2 tl zout 15 g funghi porcini secchi 15 g funghi shiitake secchi 75 ml sherry px 75 ml kokend water 200... bekijk recept »

Pittige worteltaart

5 plakjes deeg voor hartige taart (pak 10 plakjes, diepvries) 1 rode paprika 2 winterpeen 4 el zonnebloemolie 4 eieren 75 ml slagroom 200 g geraspte pittige kaas1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat het deeg ontdooien. Snijd de pap... bekijk recept »

Huzarensalade 2.0

600 g aardappel 1  ui 1  winterpeen 0.5  knolselderij 4  eieren 1 el mosterd 2 el mayonaise 2 el yoghurt 1 bosje bladpeterselie 3  augurken 1  appel 1 krop ijsbergsla 3 el kappertjes 4&... bekijk recept »

Lasagne

1 rode ui 300 g winterpeen 2 stengels bleekselderij 180 g Parmezaanse kaas 2 el olijfolie 350 g rundergehakt 70 g tomatenpuree (blikje) 700 ml volle melk 720 ml tomatensaus (Passata di pomodoro) 50 g boter 60 g bloem 2... bekijk recept »

Wortelsalade met gember en pistachenoten

50 g pistachenoten (gepeld (bakje a 95 g)) 2 tl gember (op zonnebloemolie (potje 135 g)) 2 el wittewijnazijn 1 el olijfolie extra vierge 1 tl suiker ½ zak winterpeen ((a 1 kg), grof geraspt) 1 bakje koriander ((15... bekijk recept »

Bieten-wortel-grapefruitsap

250 g verse biet (rauw, ongeschild) 2 friszoete appels 250 g winterpeen 2 rode grapefruits1. Snijd de bieten en de appels in parten en de peen in stukken. Snijd met een scherp mes de oranje schil en het witte vlies van de grapefruits. 2. Z... bekijk recept »

Wortelstamppot

1 perssinaasappel (schoongeboend) 1 kg winterpeen (in stukken) 1 kg vastkokende aardappels (geschild en in stukken) 4 eetlepels sojasaus (zoute) 1 teentje knoflook (uitgeperst) 2 pakken tofu naturel (a 375 g) ... bekijk recept »

Pagina 33 van 71