Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Spaghetti bolognese

150 g winterpeen (geschild) 2 stengels bleekselderij 30 g boter 1 pakje Prosciutto di Parma ((vleeswaren 75 g), in reepjes) 400 g rundergehakt 1 ui (gesnipperd) 1 teen knoflook (fijngesneden) 50 ml rode wijn (vo... bekijk recept »

Wortelmousse met roquefort

100 g winterpeen 50 g roquefort (blauwaderkaas) cayennepeper1. Schil de winterpeen en snijd 'm in piepkleine blokjes. Kook de winterpeenblokjes in een bodempje water met zout in 10 minuten gaar. Prak de blokjes met een vork door de helft van... bekijk recept »

Runderstoof met ui en port

250 g magere spekreepjes 800 g runderriblappen 4 el bloem 250 g winterpeen 5 stengels bleekselderij 600 g uien 375 ml tawny port 2 rundvleesbouillontabletten 600 ml kraanwater 1½ kg kruimige aardappelen 250 ml volle melk 75... bekijk recept »

Roergebakken wortel met koriander

1 winterpeen 1 theelepel Thaise rode currypasta (of milde Indiase currypasta) 2 eetlepels roerbakolie 200 ml kokosmelk ½ zakje verse koriander ((a 15 g), grofgehakt)1. Peen schrappen of dun schillen en dan in dunne plakjes snij... bekijk recept »

Pompoensoep

1.2 kg pompoen (eventueel kabocha) 2 uien 2 tenen knoflook 250 g winterpeen 3 el olijfolie 2 laurierblaadjes 1 tl komijn (djinten) 1 liter kraanwater 1 groentebouillontablet 2 druppels tabasco 125 g crème fraîche (bekert... bekijk recept »

Vietnamese groenteloempia's

300 g winterpeen ¼ spitskool 1 rode peper 1 zakje bosui (3 stuks) 50 g peultjes 3 el Japanse sojasaus (flesje 250 ml) 2 tl sesamolie (flesje 250 ml) 1 el koriander (blaadjes fijngesneden) 2 el gezouten cashewn... bekijk recept »

Geroosterde 'vergeten' groenten met kruidenboter

20 g italiaanse kruiden 1 teentje knoflook geperst 150 g gezouten boter op kamertemperatuur 2 schorseneren 1 pastinaak 1 winterpeen 1 koolraap 4 el olijfolieHaal de blaadjes van de Italiaanse kruiden en hak ze zeer fijn. Roer ze met de knoflook in ee... bekijk recept »

Worteltjestaart

95 g hazelnoten (bakje) 2 sinaasappels (schoongeboend) 1 tl gemalen kaneel 140 ml zonnebloemolie 250 g lichtbruine basterdsuiker 2 eieren 200 g tarwebloem 1 tl bakpoeder 300 g winterpeen 50 g poedersuiker 185 g roomkaas ... bekijk recept »

Pasteitjes met kipragout

1 ui 1 winterpeen 3 stengels bleekselderij 40 g bladselderij 1½ kg kippenbout 1½ liter kraanwater 1 el zout 140 g boter 140 g bloem 12 pasteibakjes1. Snijd de ui, winterpeen en bleekselderij in grove stukken en snijd de st... bekijk recept »

Pastaschelpjes met garnalen in prei-roomsaus

500 g preien 2 el olijfolie 300 g winterpeen (grof geraspt) 300 g pastaschelpjes 1 schaal wokgarnalen met knoflook (200 g) 150 ml kookroom light1. Bak de prei zachtjes in de olie, voeg de geraspte winterpeen toe en stoof de groent... bekijk recept »

Pagina 40 van 71